Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2003 11:07

Roche : Ζημίες και το β' εξάμηνο του 2002

ΖΗΜΙΕΣ για δεύτερο κατά σειρά εξάμηνο, εμφάνισε η πέμπτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη, Roche Holding AG, μετά από τις επιβαρύνσεις, αλλά και τις απώλειες από επενδύσεις.

Οι καθαρές της ζημίες ανήλθαν σε τέσσερα δισ. ελβετικά φράγκα, σε σύγκριση με κέρδη ύψους 3,7 δισ. ελβετικών φράγκων, που είχε εμφανίσει το 2001. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι τα αποτελέσματά της θα ήταν καλύτερα.

H εταιρεία, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της εξαγοράς από την ανταγωνίστριά της ελβετική Novartis AG, αύξησε κατά 2% τις πωλήσεις της, φθάνοντας στα 29,7 δισ. ελβετικά φράγκα το 2001, ενώ η διοίκησή της εκτιμά ότι οι πωλήσεις της, τόσο από τον τομέα των φαρμάκων, όσο και από τον αντίστοιχο των διαγνωστικών προϊόντων θα αυξηθεί περισσότερο από 10% σε εθνικό επίπεδο και ότι τα περιθώρια του λειτουργικού της κέρδους θα διατηρηθούν το 2003.

Το μέρισμα που θα διανείμει για τη χρήση, θα είναι 1,45 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, από 1,30 ελβετικά φράγκα που ήταν τη χρήση του 2001

Υπενθυμίζεται, ότι, οι μέτοχοι που ελέγχουν τη φαρμακευτική εταιρεία Roche Holding δεν προτίθενται να βοηθήσουν την Novartis στις προσπάθειές της να δημιουργήσει έναν ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Novartis αποκάλυψε πως αύξησε το μερίδιο ελέγχου της στη Roche στο 32,7% από 21,3%. Όμως οι οικογένειες Χόφμαν και Έρι -κληρονόμοι του ιδρυτή της Roche- δεν έχουν καμμία πρόθεση να πωλήσουν την εταιρεία, ούτε έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν την πλειοψηφία δικαιωμάτων ψήφου.

«Η Roche είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αναπτυχθεί αυτόνομα», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας, Φριτς Γκέμπερ. Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis, Ντάνιελ Βαζέλα, διαβλέπει μεγαλύτερη σταθεροποίηση της φαρμακευτικής βιομηχανίας, όμως οι τρέχουσες συνθήκες δεν ευνοούν συμφωνίες συγχώνευσης.