Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2003 08:36

Ανοδος της τιμής του πετρελαίου

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 2,6% σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, όταν το Ιράκ κατέλαβε το Κουβέϊτ, μετά την ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας των ΗΠΑ, ότι τα αποθέματα πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν στα τρίτα κατά σειρά χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 19 ετών.

Από τα τέλη του Νοεμβρίου το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε υψηλότερα στη Νέα Υόρκη κατά 40%, καθώς η γενική απεργία της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, μείωσε τις προμήθειες και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναγκάσουν το Ιράκ σε αφοπλισμό.

«Η κατάσταση της προμήθειας πετρελαίου στις ΗΠΑ και σε κάποιες περιοχές της Ασίας κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη», ανέφερε ο Tetsu Emori, στρατηγικός αναλυτής στη Mitsui Bussan Futures Ltd., συμπληρώνοντας : «Είναι πολύ εύκολο οι τιμές του αργού πετρελαίου να φθάσουν τα 45 έως 50 δολ. το βαρέλι, από τη στιγμή της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ».

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Απριλίου αυξήθηκε κατά 96 σεντς, φθάνοντας στα 38,66 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα μέσα σε μια ημέρα, από τον Οκτώβριο του 1990, όταν είχε φθάσει στα 41,15 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 38,25 δολ. το βαρέλι, στη 1:26' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

Χθες διαπραγματεύθηκε κατά 4,6% υψηλότερα, στα 37,70 δολ. το βαρέλι, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 12 ετών.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στη Νέα Υόρκη μέσα σε δύο ημέρες κατά 7,2% και κατά 81% μέσα σε ένα έτος, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι μία επίθεση στο Ιράκ μπορεί να μειώσει τις προμήθειες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, η οποία και καλύπτει το 1/3 του συνόλου της παγκόσμιας ζήτησης.