Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2003 15:26

Διευκρινίσεις για ακίνητα εντός σχεδίου, που διεκδικεί το Δημόσιο

Η διαδικασία κτηματογράφησης έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα των διεκδικήσεων του Δημοσίου σε ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και κατέχονται από πολίτες, για δεκαετίες.

Για την επίλυση του προβλήματος το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., σε συνεργασία με τα Υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών, προώθησε νομοθετική ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Η νέα ρύθμιση αφορά μόνο ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε σχέδιο πόλεως, ή μέσα σε οικισμό που προϋφίσταται του 1923, ή μέσα σε οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί. Σύμφωνα με αυτή, οι ιδιώτες θεωρούνται κύριοι των ακινήτων, εφόσον ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Νέμονται το ακίνητο (οι ίδιοι ή και οι προκάτοχοί τους) συνολικά για δέκα χρόνια με βάση τίτλο (δηλ. κυρίως συμβόλαιο) που στηρίζεται σε αιτία «επαχθή» (δηλ. τίτλο που δηλώνει καταβολή ανταλλάγματος οποιασδήποτε μορφής για την απόκτηση του ακινήτου, όπως είναι η πώληση, η διανομή, η ανταλλαγή, ο αναδασμός κτλ.) και έχει καταρτισθεί και μεταγραφεί μετά τις 23 Φεβρουαρίου του 1945.

β) Νέμονται το ακίνητο (οι ίδιοι ή και οι προκάτοχοί τους) συνολικά για τριάντα χρόνια, ανεξαρτήτως αν έχουν τίτλο κυριότητας.

Οι δύο αυτές προϋποθέσεις δεν ισχύουν εάν το Δημόσιο αποδείξει ότι οι ιδιώτες ήταν κακόπιστοι όταν απέκτησαν τη νομή των ακινήτων.

Η νέα ρύθμιση αφορά ενιαία οικόπεδα μέχρι δύο στρέμματα και τα κτίσματα που βρίσκονται σ' αυτά. Για ενιαία οικόπεδα μεγαλύτερα των δύο στρεμμάτων, προκειμένου ο πολίτης να τύχει της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης, πρέπει να αποδείξει, ότι μέχρι τις 31.12.2002 είχε ανεγείρει κτίσμα, που καλύπτει τουλάχιστον το 30% του συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

Οι δηλώσεις και ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τους ιδιώτες και το Δημόσιο, θα εξετασθούν από την Κτηματολόγιο Α.Ε. και τον Ο.Κ.Χ.Ε., με βάση τη νέα ρύθμιση.