Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2003 12:48

Elbisco Συμμετοχών : Σημαντική αύξηση των κερδών

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα προ φόρων κέρδη της Elbisco Α.Ε. κατά τη χρήση του 2002, φθάνοντας τις 778.000 ευρώ, έναντι 330.000 ευρώ που ήταν κατά τη χρήση του 2001, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Οσον αφορά στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2002, παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών της, φθάνοντας σε ενοποιημένη βάση τα 182 εκατ. ευρώ, έναντι 169,3 εκατ. ευρώ το 2001.

Η αύξηση αυτή σε ποσοστό 7,5%, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εταιρείες του εσωτερικού -Elbisco Εμπορική, Elite, H.B.C., και Βοσινάκης- (Elbisco Domestic Operations), οι οποίες σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 8%.

Αντιστοίχως, αύξηση παρουσίασαν και οι πωλήσεις τις εταιρίας Μόρνος (στην οποία η Elbisco Συμμετοχών συμμετέχει με ποσοστό 31,41%), η οποία ήταν της τάξης του 11%.

Αντιθέτως, υστέρηση παρουσίασαν οι εταιρείες του εξωτερικού -Zitoluks Skopje, Karat Bulgaria, Helberica Spain- (Elbisco International Operations), οι οποίες βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και παρουσίασαν μείωση της τάξης του 10%.

Τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης αυξήθηκαν κατά 30%, βελτιώνοντας το μεικτό περιθώριο κέρδους της Elbisco, που ανήλθε σε 35,2%, έναντι 29,1% πέρσι.

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν τέλος τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου τα οποία μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση και αποτελούν πλέον το 1,8% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, έναντι 3,2% του κύκλου εργασιών το 2001.

Μείωση παρατηρείται στα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, τα οποία ανέρχονται σε 2,9 εκατομμύρια ευρώ έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο πέρσι.

Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρίας, η οποία, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της, επεκτείνεται στον ευρωπαϊκό χώρο καθώς και στα έξοδα προώθησης νέων προϊόντων στο εσωτερικό. Σημειώνεται επίσης η μείωση κατά 18% των εκτάκτων αποτελεσμάτων, τα οποία ήταν ιδιαίτερα αυξημένα το 2001 λόγω εσόδων από διαγραφές δανείων της εταιρίας Zitoluks.

Η ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας της Elbisco, με νέα προϊόντα καινοτόμα και κερδοφόρα, είναι μέσα στις προτεραιότητες της διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και τα λανσαρίσματα τόσο του φρυγανισμένου ψωμιού Elite, όσο και των crackers Elite. H νέα σειρά προϊόντων, έρχεται σε πρωτοποριακές, μοντέρνες και πρακτικές συσκευασίες, οι οποίες σε συνδυασμό με την αλλαγή στη συσκευασία του ψωμιού, δημιουργούν νέες τάσεις και μερίδια στην αγορά.

Ο εξορθολογισμός των εταιρειών προχωρεί και αποδίδει καρπούς, όπως αποδεικνύεται τόσο από την αύξηση κατά 20,6% που παρουσίασε το EBITDA σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, όσο και από την σημαντική αύξηση των ολικών αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης που ανήλθαν σε 3,081 εκατ. ευρώ για το 2002, έναντι ζημίας 425.000 ευρώ κατά την χρήση του 2001.

Η Elbisco Α.Ε. Συμμετοχών, συνεχίζει τα επενδυτικά της σχέδια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο στάδιο της πλήρους αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης των διεθνών δραστηριοτήτων της, οι οποίες αναμένονται να συμβάλλουν στη κερδοφορία το 2003.