Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2003 19:21

Σημαντική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Η βελτίωση του κλίματος κατά τις απογευματινές συναλλαγές οφείλεται κυρίως στην άνοδο της Wall Street μετά την είδηση ότι η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 ήταν μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αρχικώς είχε ανακοινωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 0,7%.

Προς τα πάνω αναθεωρήθηκε επίσης ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Μίσιγκαν για το Φεβρουάριο. Παρά το γεγονός αυτό, ο εν λόγω δείκτης παραμένει κοντά στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.655,6 μονάδες αυξημένος κατά 2,40%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.754,07 μονάδες με κέρδη 1,41%, ενώ στη Φρανκφούρτη -σχεδόν δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης – ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,35% έχοντας φθάσει τις 2.572,17 μονάδες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο τίτλος της γαλλικής Cap Gemini. H κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία συμβούλων στην τεχνολογία της πληροφορικής ανακοίνωσε βελτίωση των περιθωρίων κέρδους στο δεύτερο εξάμηνο του 2002. Στο εν λόγω χρονικό διάστημα εμφάνισε ωστόσο ζημίες ύψους 514 εκατ. ευρώ. Η μετοχική τιμή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 15,47%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές ασφαλιστικών εταιρειών, ομίλων ΜΜΕ και τηλεπικοινωνιακών ομίλων. Οι τίτλοι των εταιρειών Alcatel και Nokia ενισχύθηκαν κατά 6% και 3% αντιστοίχως.

Η σημερινή άνοδος ωστόσο δεν αρκεί για να εξωραΐσει την εικόνα που παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές αγορές κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Η έντονη αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, η σημαντική άνοδος της τιμής του πετρελαίου, οι αποκαλύψεις για παρατυπίες στα λογιστικά βιβλία της Ahold καθώς και πλήθος ενδείξεων περί εξασθένησης της οικονομίας οδήγησαν τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.