Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 01 Μαρτίου 2003 00:01

Εξανεμίστηκαν τα αρχικά κέρδη

Η WALL STREET και τα διεθνή χρηματιστήρια δεν πρόκειται να ησυχάσουν, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του Ιράκ. Χθες, το αμερικανικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά, αντιδρώντας θετικά στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, όμως τα κέρδη γρήγορα εξανεμίστηκαν, καθώς επέστρεψαν οι φόβοι για πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο τομέας επεξεργαστών κατέγραψε κέρδη, καθοδηγούμενος από την άνοδο της μετοχής της Intel, έπειτα από θετικές συστάσεις επενδυτικού οίκου. Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Intel, Xilinx Inc, KLA Tencor, Novellus Systems, IBM, Univision Communications, Gap Inc, First Horizon Pharmaceutical Corp, Novell. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ήταν ιδιαίτερα ασταθείς, συμπεριφορά που αναμένεται να διατηρήσουν και το επόμενο επταήμερο.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με ταραχώδη εβδομάδα σε θετική περιοχή, βρίσκοντας στηρίγματα στην καλή πορεία που ακολούθησαν μετοχές τεχνολογίας, παρότι οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις στο Ιράκ, που προβλέπεται να κορυφωθούν το Μάρτιο.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,8% και 2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να κλείνει με απώλειες 2,3% σε εβδομαδιαία βάση.

Διαχειριστές ταμείων τόνισαν πως η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα για ακόμη ένα μήνα, εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν οι ΗΠΑ και η Βρετανία και το οποίο ανοίγει το δρόμο για στρατιωτικό χτύπημα κατά της Βαγδάτης.

Ξεχώρισαν

Η γαλλική εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας πληροφοριών Cap Gemini ηγήθηκε της ανοδικής πορείας, με τη μετοχή της να κερδίζει 16,1%, μετά την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων. Ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας έκλεισε με κέρδη 2,9%.

Αλλες κερδισμένες μετοχές της ημέρας ήταν των: Alcatel (+6%), Nokia (+3%), Dassault Systems (+5,6%), Invensys (+16,4%), ABB (+10,2%), HVB (+7,3%). Ο τραπεζικός τομέας ενισχύθηκε κυρίως μετά τη διαβεβαίωση του διοικητή της γερμανικής Μπούντεσμπανκ, Χανς Βέλτεκε, πως η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας ή φερεγγυότητας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ