Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την αμερικανική έκθεση η οποία έδειξε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2002 το ΑΕΠ αυξήθηκε με διπλάσιους ρυθμούς από ό,τι αναμένετο.

«Τα θετικά νέα για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, οδήγησαν μερίδα επενδυτών να προχωρήσει στην αγορά μετοχών, καθώς η πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους εξαγωγείς και τη διεθνή οικονομία», ανέφερε ο Kim Joong Il, ο οποίος διαχειρίζεται 502 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Kyobo Investment Trust Management Co. στη Σεούλ. Σήμερα ο Kim προχώρησε στην αγορά μετοχών της Samsung Electronics.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, κέρδιζε ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 8.404,61 μονάδες στις 12:34' μ.μ. τοπική ώρα. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi εμφάνιζε κέρδη 1,2%, σημειώνοντας τα πρώτα κέρδη σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών, τη στιγμή που ο δείκτης Hang Seng κέρδιζε ποσοστό 1,8%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε κέρδη 0,5%. Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφάνιζαν οι μετοχές της News Corp., η οποία πραγματοποιεί τα 3/4 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Αλλού στην Ασία, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE αναρριχήθηκε κατά 1,9%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι παραγγελίες για εξαγωγές από τη νήσο αυξήθηκαν με τους μεγαλύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times κέρδιζε 0,7%. Οι μετοχές της Venture Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών σημείωναν κέρδη μετά την ανακοίνωσή της ότι οι πωλήσεις της κατά το 2002 ήταν υψηλότερες κατά 2/3 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που είχε πραγματοποιήσει έναν χρόνο πριν.

Οι δείκτες στη Μαλαισία και τη Ν. Ζηλανδία σημείωναν απώλειες, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι στην Κίνα εμφάνιζαν μικτή εικόνα. Ολοι οι άλλοι δείκτες σημείωναν κέρδη.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 1,4% σε ετήσια βάση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2002, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο από τις βασικές εκτιμήσεις.

Η ανακοίνωση αυτή αύξησε την αισιοδοξία για μια ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία ενδέχεται να αυξήσει τη ζήτηση για τα προϊόντα που παράγονται στην Ασία.