Μειώσεις προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα κτίσματα, που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, εν όψει της κατάθεσής του απόψε στη Βουλή.
Μειώσεις προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα κτίσματα, που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, εν όψει της κατάθεσής του απόψε στη Βουλή.
Επίσης, το υπουργείο επισημαίνει πως λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική συγκυρία, αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής.
«Κατηγοριοποιούμε τις αυθαιρεσίες, με βάση την επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον και αποτρέπουμε τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Αναφορικά με την καταβολή των προστίμων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες θα καταβάλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Επίσης, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό 18.000 ευρώ θα καταβάλουν 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Επιπλέον, οι παλινοστούντες ομογενείς θα καταβάλουν το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου και οι πολύτεκνοι θα καταβάλουν το 20% του ειδικού προστίμου για την κύρια κατοικία.
Οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, για την υπαγωγή τους στο άρθρο 8 (ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση) της κύριας κατοικίας θα καταβάλουν το 30% του ειδικού προστίμου. Για τους μακροχρόνια άνεργους προτείνεται να καταβάλουν το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ορίστηκε η πάροδος των 18 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (ΦΕΚ).
Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου και τις προθεσμίες τονίζονται τα εξής:
Ερωτηθείς για αυτούς που θα εισέλθουν στη νέα ρύθμιση, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι και όσοι υπήχθησαν στις ρυθμίσεις του νόμου 3843 (ημιυπαίθριοι) και στον 4014 (νόμος Παπακωνσταντίνου) θα μεταφερθούν στις διατάξεις του νέου νόμου χωρίς κανένα πρόβλημα, με ηλεκτρονική αίτηση. Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο νόμο είχαν κατατεθεί 380.000 δηλώσεις για ρύθμιση.
Με τον νέο νόμο, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός δεν θέλησε να δώσει τις εκτιμήσεις του υπουργείου για τον αριθμό των ενδιαφερόμενων θα προστρέξουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση είναι τόσο ευμετάβλητη που δεν επιτρέπει προβλέψεις.
Στόχος του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο, που για εννέα μήνες ήταν στο στάδιο της διαβούλευσης και της επεξεργασίας, να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Αύγουστο, αν όχι στις αρχές Αυγούστου.
Πηγή: ΑΜΠΕ