Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 11:48

Σχόλια, εκτιμήσεις και δηλώσεις στον γερμανικό Τύπο για την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα

Στην αυριανή επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σοίμπλε στην Αθήνα στρέφονται τα βλέμματα της Γερμανίας και της Ευρώπης. Στον γερμανικό Τύπο φιλοξενούνται πολλά σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και εκτιμήσεις - δηλώσεις πολιτικών και οικονομικών αναλυτών.

Στην αυριανή επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σοίμπλε στην Αθήνα στρέφονται τα βλέμματα της Γερμανίας και της Ευρώπης. Στον γερμανικό Τύπο φιλοξενούνται πολλά σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και εκτιμήσεις - δηλώσεις πολιτικών και οικονομικών αναλυτών. 

Στην ελληνική συνείδηση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αποτελεί την προσωποποίηση της πολιτικής λιτότητας, της έκρηξης της ανεργίας κυρίως στους νέους και θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος των δεινών του, γράφει η Deutsche Welle.

«Οι επικριτές αυτής της πολιτικής βγάζουν από το χρονοντούλαπο μια παλιά καραμέλα», αναφέρεται σε σχόλιο της Badische Neueste Nachrichten.

«Θεωρώντας τη Γερμανία ως διάδοχο του Τρίτου Ράιχ απαιτούν την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων ύψους 160 δισ. ευρώ, όμως αυτή η απαίτηση δεν έχει καμιά σχέση με τη σημερινή κρίση χρέους» σημειώνει ο γερμανός σχολιαστής.

Μια τέτοια αξίωση ωστόσο, δεν αναμένεται να θέσουν οι Έλληνες συνομιλητές του κ. Σόιμπλε, τουλάχιστον σε αυτήν την χρονική περίοδο, όπως και ζητήματα που η γερμανική πλευρά δεν θέλει να «ανοίξει» δυόμισι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, όπως είναι το νέο δάνειο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει το 2014, η χαλάρωση του μνημονίου ή ακόμη και νέο «κούρεμα».

Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε θα στηρίξει φραστικά την κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά, θα την επαινέσει για τα βήματα προόδου και την αναδιάρθρωση του κράτους και θα αναγνωρίσει τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το βασικό μήνυμα ωστόσο είναι ένα: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να τηρήσει τα υπεσχημένα.

Επ' αυτού ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε, μέσω της εφημερίδας Die Welt καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της: «Όπως η Ευρώπη στέκεται στις υποσχέσεις της, έτσι και η Ελλάδα πρέπει να τηρεί τις δικές της υποσχέσεις».

Το στέλεχος των Φιλελευθέρων επαινεί το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν «για να γίνει η χώρα και πάλι ανταγωνιστική».

«Αναπόφευκτο το νέο κούρεμα»

Ωστόσο σε αντίθεση με τις διαψεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο δρόμος προς ένα νέο κούρεμα είναι χωρίς επιστροφή.

Ο Γιοργκ Ρόχολ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung, επιμένει ότι νέο κούρεμα είναι αναπόφευκτο. «Το νέο κούρεμα, ύψους πολλών δισ. ευρώ, θα πλήξει κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους και ο Σόιμπλε θα πρέπει να το συμπεριλάβει στους χρηματοδοτικούς σχεδιασμούς του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με αυτήν την εκτίμηση συμφωνεί και το Παγκόσμιο Οικονομικό Ινστιτούτο. Ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου, Χένινγκ Κλοντ, σημειώνει στην ίδια εφημερίδα ότι το χρέος της Ελλάδας έφτασε σε τέτοιο ύψος που η εξυγίανση των δημοσιονομικών της δεν είναι δυνατή χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Αντίθετα, ο οικονομολόγος και ένας εκ των Γερμανών «σοφών» Λαρς Φελντ θεωρεί ότι δεν είναι σκόπιμη μια τέτοια συζήτηση αυτήν την περίοδο «γιατί θα έχει ως συνέπεια τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών».

«Η Ευρώπη τα καταφέρνει και χωρίς το ΔΝΤ»

Η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ υποστηρίζει σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι η τρόικα πρέπει να καταργηθεί.

«Θα πρέπει να καταργηθεί, η Ευρώπη τα καταφέρνει και χωρίς το ΔΝΤ. Η τρόικα ήταν μια λύση ανάγκης, τώρα η Ευρώπη διαθέτει τις απαραίτητες ικανότητες για να κάνει τις σχετικές οικονομικές και δημοσιονομικές αναλύσεις», τονίζει η ευρωπαία επίτροπος.

«Από την πλευρά της, η Κομισιόν μπορεί να συμβάλει καλύτερα στην εξισορρόπηση των κοινωνικών ανισοτήτων όπως προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. Θα πρέπει εμείς στην Ευρώπη να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας, δεν είναι δυνατόν φτωχότερες αναλογικά χώρες του ΔΝΤ, όπως η Βραζιλία ή η Ινδία να βοηθούν την Ελλάδα», συμπληρώνει.

Πηγή: Deutsche Welle