Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2003 19:04

Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΣ πόλεμος στο Ιράκ, οι βομβιστικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες και μία σειρά αποθαρρυντικών στοιχείων για την ευρωπαϊκή οικονομία προκάλεσαν νέο κύμα ρευστοποιήσεων στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η σημαντική άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών, καθώς και ορισμένα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα αμερικανικών εταιρειών.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.627,6 μονάδες μειωμένος κατά 1,55%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.676,34 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,11%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,05%, στις 2.497 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι ασφαλειών, τηλεπικοινωνιών και αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι μετοχές των γαλλικών Peugeot και Renault υποχώρησαν κατά 6,38% και 6,94% αντιστοίχως.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η μετοχική τιμή της Porsche υποχωρεί κατά 14%% στον απόηχο της είδησης ότι οι πωλήσεις της γερμανικής εταιρείας στη βόρειο Αμερική μειώθηκαν το Φεβρουάριο κατά 37% σε ετήσια βάση. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει η παραγωγή των μοντέλων 911 και Boxster λόγω μειωμένης ζήτησης στην αγορά των ΗΠΑ.

Σημαντική πτώση σημειώνουν επίσης οι μετοχές των εταιρειών BMW και DaimlerChrysler.

Τέλος, επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές καπνοβιομηχανιών και πετρελαϊκών εταιρειών.