Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ, για έβδομη ημέρα σε σύνολο εννέα, κινούνται οι μετοχές της Ν. Κορέας, μετά το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Kyodo, ότι η Βόρειος Κορέα ενδέχεται να προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος είναι ικανός να χτυπήσει την Ιαπωνία. Οι μετοχές της KT Corp. και της Hyundai Motor Co. οδηγούσαν την πτώση, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι η αύξηση της έντασης στην περιοχή θα επιδράσει αρνητικά στην εσωτερική ζήτηση.

Ο δείκτης Kospi έχανε ποοσοστό 1,4%, φθάνοντας στις 552,41 μονάδες στις 12:22' μ.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα, οδεύοντας προς τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Νοεμβρίου του 2001. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. οδήγησαν τις μετοχές των άλλων εξαγωγικών εταιρειών χαμηλότερα, μετά την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ότι η προοπτική ενός πολέμου στο Ιράκ, θα πιέσει τις δαπάνες στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά στην οποία κατευθύνει η Κορέα τα προϊόντά της.

«Η αγορά της Κορέας βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ των προβλημάτων με το Ιρά και τη Βόρειο Κορέα», ανέφερε ο Kim Hyun Tae, ο οποίος διαχειρίζεται 165 εκατ. δολ. με την Woori Investment Trust Management Co., συμπληρώνοντας : «Οι επενδυτές κινούνται περισσότερο προς το να πουλήσουν». Ο Kim, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι προχώρησε στην πώληση μετοχών εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Samsung Electronics και της Hyundai Motor.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,5%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Sony Corp. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από τη Federal Reserve Bank.

Η έκθεση, καθώς και η ανησυχία για έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, έστειλαν επίσης τον δείκτη Straits Times στη Σιγκαπούρη, σε χαμηλότερα επίπεδα για τρίτη ημέρα. Οι μετοχές της United Overseas Bank Ltd., της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της πόλης, οδήγησαν την πτώση.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στην Ασία σημείωναν απώλειες, εκτός από εκείνους στην Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες.