Προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου είναι να έχει ψηφιστεί, ως τις 19 Ιουλίου, από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την Τρίτη και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για την υγεία και ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες.
Προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου είναι να έχει ψηφιστεί, ως τις 19 Ιουλίου, από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την Τρίτη και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για την υγεία και ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά στις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, είναι τέσσερις, σύμφωνα με τον υπουργό.
Ειδικότερα, πρόκειται για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ, την καταβολή των οφειλόμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, την υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και την έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά τους επόμενους μήνες σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup. Όπως δήλωσε, η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί τμηματικά.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο θα εκταμιευθούν 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (SMP).
Τον Αύγουστο αναμένεται η εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Τον Οκτώβριο αναμένεται η καταβολή 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος SMP.
Αυτό σημαίνει ότι από τον EFSF αναμένεται να εκταμιευθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα SMP θα επιστραφούν 2 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς γιατί οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκταμίευση 4,8 δισ. ευρώ από τον EFSF, o Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση άνω των 3 δισ. που ήδη προβλέπονται από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, αυτό σημαίνει ότι μετά τον Οκτώβριο ενδέχεται να εξεταστεί η έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει η Ελλάδα, διευκρίνισε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το βράδυ της 7ης Ιουλίου οι ελληνικές αρχές με την τρόικα, ο Γ. Στουρνάρας τη χαρακτήρισε «δύσκολη», λόγω του πολιτικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά σημείωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν αρκετά θετική και γι' αυτό το Eurogroup ενέκρινε τις επόμενες δόσεις των δανείων προς την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό που είχε δημιουργηθεί από τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, έκλεισε, ενώ παράλληλα υπάρχει νέα συμφωνία με την τρόικα για την κινητικότητα του προσωπικού στο δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι το 2014 δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις για να καλύψουν το έλλειμμα του ΟΑΕΕ και δεν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των ενστόλων.
Kληθείς να σχολιάσει τα περί «χρηματοδοτικού κενού» στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν παρουσιαστεί κενό χρηματοδότησης θα αντιμετωπιστεί, εφόσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Όσον αφορά στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στις επόμενες δέκα ημέρες θα γνωρίζουμε αν η τρόικα συμφωνεί. Αν τελικά συμφωνήσει η τρόικα, το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου, σημείωσε ο υπουργός.
Την ίδια ώρα αισιόδοξοι δήλωναν σήμερα στις Βρυξέλλες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θεωρώντας πως το δυσκολότερο τμήμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο αφορούσε στην πολιτική πτυχή του ζητήματος, έχει ήδη ξεπεραστεί.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, για να πείσει η Ελλάδα τους εταίρους της επί της αναγκαιότητας της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, απαιτήθηκαν όχι μόνο σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά και κινήσεις επιπέδου κορυφής, δηλαδή στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων
Πηγή: ΑΜΠΕ