Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2003 11:58

Γερμανία : Στο 8,7% η ανεργία τον Ιανουάριο

Στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου πέντε ετών, καθώς στάσιμη παραμένει η ανάπτυξη της οικονομίας υπό την απειλή ενός πολέμου στο Ιράκ και οι εταιρείες δεν κάνουν προσλήψεις, έφθασε τον Ιανουάριο η ανεργία στη Γερμανία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ψάχνουν για εργασία, εποχιακώς προσαρμοσμένος, αυξήθηκε κατά 67.000, φθάνοντας τα 4,36 εκατ., σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι οι άνεργοι θα αυξάνοντο κατά 30.000. Ο δείκτης ανεργίας, προσαρμοσμένος στα ευρωπαϊκά πρότυπα, αυξήθηκε στο 8,7% από 8,6%.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δεν αναπτύχθηκε καθόλου το τέταρτο τρίμηνο του 2002. Η αύξηση της ανεργίας και οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για μια επίθεση κατά του Ιράκ, περιόρισαν την εμπιστοσύνη των Γερμανών καταναλωτών, η οποία έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών, αυτόν το μήνα.

Καθώς μειώνονται οι εξαγωγές και οι δαπάνες των καταναλωτών, δεν φαίνονται σημάδια ανάκαμψης, ενώ εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της κατασκευάστριας εκτυπωτικών μηχανών, ΜAN Roland AG και παραγωγής υλικών για την κατασκευή κτιρίων, όπως την Pfleiderer AG, περιορίζουν τις θέσεις εργασίας.

Η ΜAN Roland, η οποία απασχολεί 8.000 ανθρώπους στη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο διαπραγματεύσεων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων για απολύσεις. Η Pfleiderer, η οποία προσφέρει εργασία σε 6.230 ανθρώπους και πραγματοποιεί το ήμισυ των εργασιών της στη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της φέτος, χωρίς να πει ακριβή αριθμό, στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης.