Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2003 14:05

ΕΛΒΟ : Τετραπλάσια κέρδη το 2002

Τετραπλασιάστηκε η κερδοφορία της ΕΛΒΟ Α.Ε. το 2002, όπως προκύπτει από τον ετήσιο ισολογισμό της, ο οποίος θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού, που αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο αύριο Παρασκευή, ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίου μειώθηκε περίπου 14% (από 144 εκατ. σε 123,6 εκατ. ευρώ), λόγω κυρίως της δραστικής μείωσης των συμβάσεων του υπουργείου Αμυνας μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τον Αύγουστο του 2002.

Αντιθέτως, θεαματική αύξηση σημείωσαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη, τα οποία σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 8,7 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. ευρώ, αποτελέσμα της ριζικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας και της σταδιακής προσαρμογής της λειτουργίας της, με βάση τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που ισχύουν σε όλες τις εταιρείες του ομίλου Μυτιληναίου.

Η εταιρεία, σε σχετική της ανακοίνωση επισημαίνει για τα αποτελέσματα του 2002, τα ακόλουθα :

* Η πρόοδος των μεγεθών έγινε χωρίς τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αφού υπάρχει γι αυτό ρητή συμφωνία στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης μεταξύ δημοσίου και ομίλου Μυτιληναίου έως τον Αύγουστο του 2003.

* Η μεγάλη αύξηση του μικτού κέρδους της εταιρείας από 10% σε 20%, που αντικατοπτρίζει κυρίως τη δραστική μείωση του κοστολογίου της παραγωγής.

* Η διευρυνόμενη ρευστότητα της εταιρείας, η οποία έχει μηδενικό βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό και 15,5 εκατ. ευρώ τραπεζικές καταθέσεις. Για να γίνει κατανοητή η βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης, αρκεί να αναφερθεί, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι για την πληρωμή του Δώρου των Χριστουγέννων του 2000, έπρεπε να υπάρξει χρηματική ενίσχυση από τον όμιλο Μυτιληναίου, λόγω ανυπαρξίας τραπεζικών γραμμών και ρευστότητας. Απότελεσμα της δραστικά βελτιωμένης χρηματοοικονομικής διάρθρωσης είναι η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων από 5,3 εκατ. ευρώ σε 1,8 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2002.

* Οι αποσβέσεις αυξήθηκαν 50% και ανήλθαν σε 4,7 εκατ. ευρώ έναντι 3,1 εκατ. ευρώ το 2001.

Οσον αφορά στην τρέχουσα χρήση του 2003, αναμένεται σημαντική αντιστροφή της πτωτικής τάσης του κύκλου εργασιών, περαιτέρω διεύρυνση της κερδοφορίας και ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση όλων των χρηματοοικονομικών δεικτών.

Για το 2004 η τάση θα συνεχιστεί, ενώ αναμένεται στο άμεσο μέλλον η από μακρού χρόνου συμφωνηθείσα και προαναγγελθείσα σύμβαση του ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και των μακροχρόνιων συμφωνιών, πλαίσιο ΥΕΘΑ, οι οποίες παράλληλα με τις σημαντικές επιτυχίες στα πολιτικά οχήματα (τρόλλεϋ-λεωφορεία, πυροσβεστικά, κ.λπ.) και τις προγραμματιζόμενες εξαγωγές στις γειτονικές χώρες, εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και το μέλλον της ΕΛΒΟ για πολλά χρόνια.

Τέλος, ο ισολογισμός της ΕΛΒΟ δεν συμπεριελήφθη στην ενοποίηση του ομίλου Μυτιληναίου πόυ δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2003.