Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2003 14:27

Μεγάλες οι αυξήσεις στα είδη της Σαρακοστής

Μεγάλες αυξήσεις στα θαλασσινά αλλά και στα οπωροκηπευτικά θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές για το σαρακοστιανό τραπέζι. Εκτός από τις τιμές όμως οι καταναλωτές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και στην ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνονται αυτές τις ημέρες, τα οποία είναι ευαλλοίωτα.

Οι τιμές για τα θαλασσινά είναι αυξημένες έως 73% (ακόμη και στα κατεψυγμένα προϊόντα) σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα οπωροκηπευτικά οι αυξήσεις φθάνουν μέχρι 190%.

Το πρόβλημα με τα οπωροκηπευτικά είναι γνωστό, οφείλεται στην κακοκαιρία εδώ και αρκετούς μήνες. Ομως φέτος η Σαρακοστή θα είναι ακριβή και εξ αιτίας των ανατιμήσεων στα θαλασσινά και ιδιαίτερα τα χταπόδια και τις γαρίδες.

Η τιμή της λαγάνας σύμφωνα με εκτιμήσεις αρτοποιών, αναμένεται να κυμανθεί εφέτος στα 2,5 με 3 ευρώ.

Οσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), ανακοίνωσε ότι αν και η Καθαρή Δευτέρα δεν είναι επίσημη αργία, τα καταστήματα στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις θα είναι κλειστά προκειμένου το προσωπικό να γιορτάσει τα Κούλουμα.

Ο ΣΕΣΜΕ καλεί όμως τα περιφερειακά καταστήματα να ανοίξουν για λίγες ώρες την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας, Μιχάλης Τσιφάκης, δίνουν στους καταναλωτές συμβουλές για την επιλογή κατάλληλων και υγιεινών τροφίμων της ημέρες της Σαρακοστής.

Οδηγίες προς καταναλωτές

Ειδικότερα :

* Για το φρέσκο χταπόδι, το καλαμάρι και τη σουπιά, η επιφάνεια να είναι υγρή και γυαλιστερή, η σάρκα συμπαγής και ελαστική, τα μάτια ζωηρά χωρίς κηλίδες, τα πλοκάμια και οι βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα.

* Οστρακοειδή (στρείδια, μύδια, αχιβάδες, κυδώνια). Εφ'όσον πωλούνται με το κέλυφος να είναι ζωντανά. Αυτό φαίνεται από το κέλυφος το οποίο είναι κλειστό και ανοίγει δύσκολα, ενώ μετά το άνοιγμα αν το αγγίξουμε με πηρούνι ή ρίξουμε λεμόνι προκαλείται κίνηση. Τα αποφλοιωμένα μύδια πρέπει να έχουν σάρκα γυαλιστερή, συνεκτική και να έχουν μυρωδιά θάλασσας.

* Κονσέρβα ιχθυηρών : Να μην είναι διογκωμένες, σκουριασμένες, να μην υπάρχει διαρροή υγρού. Προσοχή στις ενδείξεις στη συσκευασία και ιδιαίτερα την ημερομηνία ληξης.

* Στις διαφανείς κονσέρβες πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο χρώμα του περιεχομένου. Μετά το άνοιγμα προσέξτε το χρώμα των εσωτερικων τοιχωμάτων και τη μυρωδιά του περιεχομένου.

* Αλατισμένος μπακαλιάρος, λακέρδα, τονολακέρδα : Η αλλοίωση φαίνεται από τη δυσοσμία και το κοκκινωπό χρώμα.

* Παστά και καπνιστά ιχθυηρά : Η αλλοίωση φαίνεται από τη δυσοσμία και τη γλοιώδη σάρκα.

* Ταραμάς, η αλλοίωση φαίνεται με μούχλα, ξήρανση και τάγγιση.

* Φρέσκιες γαρίδες, αστακοί, καβούρια : Τα πόδια τους πρέπει να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά. Οταν είναι ζωντανά πρέπει να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τις κεραίες και τα πόδια. Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

Ενδεικτικές τιμές:

2002 2003

Χταπόδι κατεψυγμένο (μεγάλο) 9,15 13,4-15,9

Χταπόδι κατεψυγμένο (μεσαίο) 7,47-8,8 12,3-11,7

Γαρίδες κατεψυγμένες Νο 1 14,6-18,6 18-29

Γαρίδες κατεψυγμένες Νο 3 10,25-11,85 10,99-13,7

Γαρίδες κατεψυγμένες Νο 4 9-11,9 11,4

Σουπιές φρέσκιες 5,45-5,9 4,3 (κατεψ.)

Καλαμάρια 6-7 3,8 (κατεψ.)

Κυδώνια 10-12.11

Χαλβάς 3-6 4,68

Πίκλες 0,89-1,44 0,85-1,5

Ταραμοσαλάτα 2,7-3 3,2-3,4

Ελιές 4,5-5,1 3,82-4,95

Ταραμάς κόκκινος 2,9-9,6 3,5-9,6

Μαρούλι 0,55-0,59 1,45-1,7

Πιπεριές 2,2-2,64 2,3-3,69

Κρεμμυδάκια φρέσκια 0,88 1,78

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων