Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2003 14:58

Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ

ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια νέα προσπάθεια να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία και να αποτρέψει τον κίνδυνο της ύφεσης.

Η περικοπή αυτή ήταν ωστόσο μικρότερη από τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων, οι οποίοι έκαναν λόγο για μείωση της τάξεως των 50 μονάδων βάσης.

Το επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώνεται πλέον στο 2,50% - στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών-το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3,50% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,50%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους η κεντρική τράπεζα κατέληξε στην παραπάνω απόφαση.

Η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ ήταν ευρέως αναμενόμενη μετά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, ο τομέας υπηρεσιών στην ευρωζώνη παρουσίασε συρρίκνωση το Φεβρουάριο –για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/06/290492.htm , ενώ η ανεργία αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο 8,6%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν δύο ετών. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ενδεχομένως να αγγίξει το 9%. Στη Γερμανία ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η ανεργία στη Γερμανία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία – στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης – υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο εξαετίας, καθώς το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράκ, εντείνει την ανησυχία για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/04/288087.htm .

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2002, το ΑΕΠ των χωρών που καλύπτουν σχεδόν τα ¾ της οικονομίας της ευρωζώνης (Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο) αυξήθηκε οριακά. Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2002 ήταν μηδενικός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε στην ίδια περίοδο με ρυθμό κάτω του μισού αυτού που είχε καταγραφεί στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2002.

Στο σύνολο του 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας έφθασε μόλις το 0,2%. Πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό από το 1993, όταν είχε συρρικνωθεί κατά 1,1%.

Ο πρόεδρος της τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου του Ομίλου των 7 στο Παρίσι, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης και ότι οι προοπτικές ανάπτυξης «σκοντάφτουν» στις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες και στην απειλή πολέμου με το Ιράκ.

Yπό έλεγχο ο πληθωρισμός

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν πρόσφατα ότι η προοπτική για τον πληθωρισμό έχει αρχίσει να βελτιώνεται, γεγονός που ενίσχυσε τις προσδοκίες για νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Στην τελευταία της έκθεση για την πορεία της οικονομίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι αναμένει υποχώρηση και σταθεροποίηση του πληθωρισμού κάτω από το 2% φέτος. Διευκρινίζει ωστόσο ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σημαίνουν ότι οι εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.