Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2003 16:49

Ευρωπαϊκή επιχείρηση επιτήρησης των θαλασσών, υπό το ΥΕΝ

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας διεξάγεται από τις 4 έως τις 7 Μαρτίου 2003 στη Μεσόγειο, υπό το συντονισμό του ΥΕΝ, κοινή επιχείρηση Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας με την υποστήριξη της Europol, με την κωδική ονομασία «ΤΡΙΤΩΝ».

Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης, ιδιαίτερα εκείνων που πραγματοποιούνται από οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα. Υλοποιείται για πρώτη φορά ένα τέτοιας έκτασης έργο στην Ε.Ε., υπό τον συντονισμό του ΥΕΝ.

Στόχος επίσης είναι τα οργανωμένα διασυνοριακά εγκλήματα (ναρκωτικά, λαθρεμπορία, τρομοκρατία) και οι τρόποι θαλάσσιων ελέγχων στα χωρικά και τα διεθνή ύδατα.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν πλοία της ακτοφυλακής, Κέντρα Θαλασσίου Ελέγχου Κυκλοφορίας Πλοίων, Λιμεναρχεία (από την Ελλάδα 31) και όλες οι συναρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες. Τα σχέδια ελέγχων κάθε χώρας παραμένουν απόρρητα.

Μετά την προετοιμασία και το επιχειρησιακό στάδιο, κάθε κράτος θα συντάξει αναφορές αξιολόγησης, οι οποίες θα σταλούν στη Europol, προκειμένου η Ελληνική Προεδρία να παρουσιάσει την τελική αναφορά στη συνάντηση της Στρατηγικής Επιτροπής για τη Μετανάστευση, τα Σύνορα και το Ασυλο (SCIFAT) στις 10 και 11 Απριλίου.