«Ο υπουργός που δίνει θάρρος» είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ που αφιέρωσε το Spiegel στην επίσκεψη του Γκίντο Βεστερβέλε στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «αλληλεγγύη», «κουράγιο», «αχτίδες φωτός».
«Ο υπουργός που δίνει θάρρος» είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ που αφιέρωσε το Spiegel στην επίσκεψη του Γκίντο Βεστερβέλε στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «αλληλεγγύη», «κουράγιο», «αχτίδες φωτός».
Το γερμανικό περιοδικό χαρακτηρίζει την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών μήνυμα «αλληλεγγύης και ενθάρρυνσης» και θεωρεί ότι αποτελεί πρότυπο, καθώς μεταφέρει την εικόνα του Γερμανού που συμπάσχει περνώντας το μήνυμα ότι οι Γερμανοί είναι στο πλευρό της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε ομνύει στη θέληση ενός ολόκληρου έθνους να αντέξει, παρά την ανεργία που κινείται σε ύψη ρεκόρ, παρά το διαλυμένο σύστημα υγείας. Πολλοί Έλληνες ελπίζουν σε ένα νέο κούρεμα, ωστόσο το Βερολίνο αρνείται», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η Αθήνα αντιτάσσεται στις περικοπές» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της εφημερίδας Tagesspiegel, η οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα «πιθανότατα θα πρέπει να τα καταφέρει τους επόμενους μήνες χωρίς τη βοήθεια από το δάνειο».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η κυβέρνηση στην Αθήνα καθυστερεί με τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε να κάνει, οι οποίες είναι προϋπόθεση για τις επόμενες πληρωμές. «Παρά τις δυσκολίες, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, έδωσε θάρρος στους Έλληνες. Βλέπει εξελίξεις που υπόσχονται επιτυχία, δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».
Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, τη συνέντευξη του γερμανού ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος εδώ και 35 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων ερωτήθηκε και για τις γερμανικές επανορθώσεις, ενώ η Αθήνα κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί το θέμα για να στρέψει αλλού την προσοχή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Επ' αυτού ο κ. Φλάισερ απαντά: «Φυσικά και υπάρχει μια εσωτερική ελληνική ατζέντα. Η Αθήνα όμως πάντα έθετε επίσημα το θέμα των επανορθώσεων, ακόμα και με μια ρηματική διακοίνωση το 1995. Προηγουμένως όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνταν με τον ίδιο στερεότυπο τρόπο παραπέμποντας στη Συμφωνία του Λονδίνου για τη διαγραφή των χρεών του 1953: 'είναι ακόμα πολύ νωρίς, γιατί το θέμα μπορεί να συζητηθεί με την Ελλάδα όταν η Γερμανία θα έχει ενωθεί'. Τώρα η Γερμανία είναι ενωμένη και η Αθήνα παίρνει την απάντηση: τώρα είναι αργά. Τα παιχνίδια αυτά προκάλεσαν ένα αντιγερμανικό κύμα. Το οποίο δεν είναι ακατανόητο. Το να αποφασίζει κανείς, ποιος θα θυμάται πότε και τι θα ξεχνάει, είναι η υπεροψία του ισχυρού».
Ο κ. Φλάισερ συμπληρώνει πως το τελευταίο διάστημα κάτι κινείται στις ελληνογερμανικές σχέσεις και αυτό είναι θετικό όπως εκτιμά ενώ χαρακτηρίζει καθαρά πολεμική την τακτική των ελληνικών μίντια να μιλάνε για μια δεύτερη γερμανική κατοχή γιατί «ευτυχώς δεν έζησαν την τυραννία των ναζί».
Πηγή: Deutsche Welle