Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2003 00:01

Στα χαμηλά 6ετίας η Ευρώπη

ΣΕ ΝΕΑ χαμηλά επίπεδα εξαετίας «βούλιαξαν» χθες τα blue chip στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έπεσε σε νέα χαμηλά επίπεδα 20ετίας, υποχωρώντας κάτω από το «ψυχολογικό» φράγμα των 8.000 μονάδων για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 1983.

Στις ΗΠΑ, η πτώση συνεχίστηκε, εν μέσω έντονης νευρικότητας αλλά και της προειδοποίησης της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι πιθανή χρηματοοικονομική κρίση στη Fannie Mae ή Freddie Mac μπορεί να πλήξει την ήδη εξασθενημένη αμερικανική οικονομία.

Και όλα αυτά κάτω από τη θλιβερή ανάμνηση της συμπλήρωσης τριών ετών από τότε που άρχισε η έκρηξη της «φούσκας» στην αγορά τεχνολογίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 171,85 μονάδες, ποσοστό 2,22%, φθάνοντας στις 7.568,18 μονάδες. Με απώλειες 26,92 μονάδων, ποσοστό 2,06%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.278,37 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η πτώση υποκινήθηκε από τον τομέα ασφαλειών αλλά και τη συνεχιζόμενη νευρικότητα εν όψει επικείμενου πολέμου στο Ιράκ. Η μετοχή της Deutsche Telekom «βούλιαξε», παρασύροντας και τον υπόλοιπο τομέα τηλεπικοινωνιών, μετά την ανακοίνωση των μεγαλύτερων καθαρών ζημιών στην εταιρική ιστορία της Γερμανίας.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 2,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 3 Ιανουαρίου του 1997. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχασε 2,6% της αξίας του.

Ο ασφαλιστικός τομέας παρουσίασε «κύμα» ρευστοποιήσεων, εξαιτίας της κάμψης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, καθώς η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς έχει υποβαθμίσει την αξία των επενδύσεων των ασφαλιστικών ομίλων σε μετοχικά χαρτοφυλάκια.

Η μετοχή της Swiss Life υποχώρησε 20%, μετά την προειδοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας ότι αναμένεται να ανακοινώσει ζημίες διπλάσιες απ' αυτές που προβλέπουν οι αναλυτές.

Η ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία Aegon υποχώρησε 8,4%, διευρύνοντας τις απώλειες του 32% που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μείωσε το μέρισμά της, ενώ η μετοχή της ING και της γερμανικής Munich Re έχασε 8% της αξίας της αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ, το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την προειδοποίηση του διοικητή της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας του Σεν Λούις, Γουίλιαμ Πουλ, ότι η κλίμακα των βραχυπρόθεσμων πιστωτικών υποχρεώσεων της Fannie Mae και Freddie Mac σημαίνουν ότι σύντομα θα ξεσπάσουν προβλήματα σε έναν από τους δύο κυβερνητικά χρηματοδοτούμενους οργανισμούς.

Η General Electric συγκαταλέχθηκε μεταξύ των μετοχών με τη μεγαλύτερη πτώση, χάνοντας 2% της αξίας της, μετά τις ζημίες που ανακοίνωσε στο συνταξιοδοτικό ενεργητικό της για το 2000.

Χθες ήταν επίσης η επέτειος συμπλήρωσης τριών ετών από την άνοδο του Nasdaq σε επίπεδα ρεκόρ. Στις 10 Μαρτίου του 2000, άρχισε η έκρηξη της τεχνολογικής «φούσκας», με το Nasdaq να αγγίζει τις 5.132,52 μονάδες. Εκτοτε, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70%. Η αβεβαιότητα σχετικά με τον πόλεμο έχει οδηγήσει επίσης το δείκτη Dow Jones σε πτώση 8% από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά στις 7.975,36 μονάδες, κάτω από το «ψυχολογικό» φράγμα των 8.000 μονάδων, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 1983.

Με τον πόλεμο στον ορίζοντα, όλοι σπεύδουν να ρευστοποιήσουν. Οι χρηματιστηριακοί όμιλοι και οι τράπεζες δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ