Στα 3,4 δισ. ευρώ ανήλθε το ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι το τέλος Ιουνίου, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες.
Στα 3,4 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι το τέλος Ιουνίου, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 85% των αιτημάτων των υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές τον μήνα Ιούνιο, ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει πως αυτές ανήλθαν στα 570 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά, το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί 13.531 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 81% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 65% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (750,3 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).
Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχεται, πάντως, πως προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται και κάποιες νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να δημιουργούνται στον τομέα της υγείας. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά», αναφέρει, σημειώνοντας πως για την επίλυση αυτών, παρασχέθηκε και τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η αποστολή της οποίας ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην έκθεση της αποστολής αποτυπώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί και παράλληλα επισημάνθηκε το γεγονός ότι κατά τη πορεία εκτέλεσης του προγράμματος διαπιστώθηκε ότι προκύπτουν νέα προβλήματα, για τα οποία απαιτείται άμεση, νομοθετική ή μη, παρέμβαση καθώς πρόκειται για μία νέα και από τεχνικής άποψης ιδιαίτερα πρωτόγνωρη διαδικασία.
Για το εν λόγω θέμα προτάθηκαν λύσεις, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί προκειμένου να περιοριστεί, στο μέτρο του εφικτού, η πιθανότητα επιβράδυνσης του ρυθμού που έχει επιτευχθεί.
Συγκεκριμένα στους βασικούς τομείς:
Στον τομέα της Υγείας, και ειδικότερα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ, η άμεση χρηματοδότησή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε ώθηση στην εξόφληση των οφειλών τους. Τον Ιούνιο έλαβαν την τελευταία δόση της ειδικής χρηματοδότησης, η οποία αναμένεται να απορροφηθεί μέχρι τέλος Αυγούστου.
«Οπότε, μέχρι το Σεπτέμβριο, τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν εξοφλήσει πλήρως όλες τις παλαιές οφειλές προς τους προμηθευτές τους», τονίζει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των παλαιών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ο κλάδος υγείας των οποίων μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ, τα προβλήματα που επιβράδυναν σημαντικά την εξόφληση των οφειλών και έπρεπε να αντιμετωπιστούν ήταν θεσμικής και τεχνικής φύσης.
Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επίλυσε τα θέματα που αφορούσαν κυρίως στην παροχή εκπτώσεων από τους παρόχους υγείας και προμηθευτές των ταμείων, καθώς και τη διαδικασία εκκαθάρισης και θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων από τις αρμόδιες αρχές.
Έτσι, χρηματικά εντάλματα που είχαν εκδοθεί εντός του Ιουνίου, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, προς φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας θα καταστεί εφικτό να προχωρήσουν άμεσα καθώς δημοσιεύτηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις.
Όσον αφορά στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου επίσης τέθηκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών μια ειδική διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάρχει σημαντική πρόοδος καθώς έχει επιτευχθεί η πληρωμή σε μηνιαία βάση περίπου 100 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Εσωτερικών υποβάλλει σταδιακά αιτήματα και για άλλους Δήμους, οπότε το ποσό αυτό εκτιμάται ότι σταδιακά θα αυξηθεί περισσότερο.
«Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η συνεχής εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων ώστε να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις με τις τελικές πληρωμές, τις οποίες έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία. Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια συνεχίζεται εντεινόμενη», επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας.
«Στόχος παραμένει το κράτος, παράλληλα με την προσπάθεια να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και συνακόλουθα να ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.