Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε χθες και επίσημα τη διαδικασία εξέτασης της σύστασης ταμείου απόσβεσης δημόσιου χρέους μέσω της κοινής έκδοσης ευρωομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης. Τον Οκτώβριο η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε χθες και επίσημα τη διαδικασία εξέτασης της σύστασης ταμείου απόσβεσης δημόσιου χρέους μέσω της κοινής έκδοσης ευρωομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης. Τον Οκτώβριο η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.
Με βάση σχετική εντολή που έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της διαδικασίας εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, γνωστοποίησε χθες στην ολομέλεια της Ευρωβουλής ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει ενδελεχώς τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ταμείου απόσβεσης χρέους.
«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι, σε συνέχεια της δέσμευσής μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας, η Κομισιόν συστήνει μια ομάδα ειδικών που θα αναλάβει να εξετάσει τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους, καθώς και τις νομικές και τις χρηματοπιστωτικές συνέπειες της έκδοσης κοινού χρέους με τη μορφή ενός ταμείο εξαγοράς χρέους και ευρωομολόγων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, επικεφαλής της 10μελούς ομάδας θα είναι η Αυστριακή, πρώην εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Gertrude Tumpel-Gugerell. Υπενθυμίζεται ότι με βάση ανακοίνωση που είχε υποβάλει η Κομισιόν, το Δεκέμβριο του 2012, στους Ευρωπαίους ηγέτες, πρότεινε μια σειρά αλλαγών στην ΟΝΕ σε τρεις φάσεις, βραχυπρόθεσμα (6-18 μήνες), μεσοπρόθεσμα (18 μήνες έως 5 χρόνια) και μακροπρόθεσμα (πέραν των 5 ετών). Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, πέραν των αποφάσεων για την τραπεζική ενοποίηση, πρότεινε τη σύσταση ενός ταμείου της Ευρωζώνης το οποίο θα δίνει οικονομικά κίνητρα στα κράτη-μέλη να προωθούν έγκαιρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημαντικές για τα ίδια και για την ομαλή λειτουργία της ΟΝΕ. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή από 18 μήνες έως 5 χρόνια, πρότεινε να ληφθούν σειρά δραστικών αποφάσεων, όπως η περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής άσκησης δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, περιλαμβανομένης της φορολογικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης. Πρότεινε επίσης τη σύσταση ενός ταμείου απόσβεσης χρέους το οποίο θα μπορούσε να προβλέπει και την έκδοση ευρωομολόγων για τη μείωση του χρέους και τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Στην τελευταία φάση, δηλαδή στα μέτρα που θα ληφθούν και θα υλοποιηθούν μετά την πενταετία, προτείνεται η κατάρτιση ενός αυτόνομου προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, ο οποίος θα παρέχει δημοσιονομικό δυναμικό στην ΟΝΕ για τη στήριξη κρατών-μελών που πλήττονται από οικονομικούς κλυδωνισμούς.
Στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της περασμένης Παρασκευής οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι, ενώ υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τους μηχανισμούς αλληλεγγύης, απαιτούνται περαιτέρω εργασίες, κυρίως με βάση την επικείμενη ανακοίνωση για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
Επισημαίνεται επίσης ότι είναι σημαντικό να παρακολουθείται καλύτερα και να λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική κατάσταση και η κατάσταση της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο της ΟΝΕ.
Τον Οκτώβριο
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της περασμένης Παρασκευής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε όλα αυτά
τα θέματα τον Οκτώβριο, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί το Δεκέμβριο με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις για όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των μηχανισμών αλληλεγγύης (ταμείο απόσβεσης).
«Βιώσιμο το ελληνικό χρέος»
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι εγγυημένη φέρεται να δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο χάρη στην προσήλωση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η κα Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα σε κοινή συνέντευξη προς άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Θεωρώ ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχίσει να θεωρείται δεδομένη», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ερωτηθείσα μήπως οι κάτοχοι ελληνικού χρέους αναγκαστούν να αποδεχθούν ένα νέο κούρεμα η κα Μέρκελ απάντησε αρνητικά: «Δεν βλέπω κάτι τέτοιο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]