Σκληρό «παζάρι» για την αποφυγή νέων μέτρων που προοιωνίζει η δημοσιονομική τρύπα των 2 δισ. ευρώ ξεκίνησε από χθες το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, ελπίζοντας παράλληλα να αποφύγει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Σκληρό «παζάρι» για την αποφυγή νέων μέτρων που προοιωνίζει η δημοσιονομική τρύπα των 2 δισ. ευρώ ξεκίνησε από χθες το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, ελπίζοντας παράλληλα να αποφύγει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Η πρώτη μέρα, του τρίτου κύκλου της διαπραγμάτευσης η οποία ξεκίνησε από το Μάιο, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδανική. Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών εκτυλίχθηκε με την ελληνική πλευρά να δίνει εναλλακτικά σενάρια για όλα τα ανοιχτά θέματα και την τρόικα να δυσπιστεί και να μην τοποθετείται.
Στο τραπέζι, εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, έπεσαν διαφορετικές προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει εντοπίσει η τρόικα και το οποίο προήλθε από την υστέρηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), αλλά και την υστέρηση των φορολογικών εσόδων.
Συζητήθηκαν επίσης και τα εναλλακτικά σενάρια για το νέο φόρο των ακινήτων. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, και ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασαν το σχέδιο για το νέο φόρο, ο οποίος θα έχει 33 συντελεστές και θα εισπράττεται σε πέντε δόσεις. Ούτε και σε αυτό το θέμα τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Δεδομένο πάντως είναι ότι τόσο η τρόικα όσο και οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πως η διάρκεια αλλά και το «βάθος» της αξιολόγησης θα είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου απαντώντας σε ερώτηση για τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τόνισε: «Κρατήστε μια επιφύλαξη μέχρι και το Eurogroup. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα». Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις τόνιζε μετά τη συνάντηση ότι «κάποια από τα θέματα θα κλείσουν μέσα στην εβδομάδα και κάποια άλλα την επόμενη».
Σήμερα το απόγευμα η τρόικα θα έχει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο και για το δημοσιονομικό κενό, αλλά και για το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο. Στις ώρες που θα μεσολαβήσουν από τη χθεσινή συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα έχουν συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη.
Μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να έχει εκδοθεί και η νέα έκθεση της τρόικας, προκειμένου να ρυθμιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας πριν από τις θερινές διακοπές.
Στο μεταξύ, όμως, οι καθυστερήσεις σε βασικές μεταρρυθμίσεις, που επεσήμαναν χθες κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλάζουν τα δεδομένα της χρηματοδότησης, ανοίγοντας το θέμα τμηματικής καταβολής των 8,1 δισ. ευρώ. Το σχέδιο από πλευράς της Ε.Ε. είναι μια προσέγγιση βήμα βήμα, δεδομένου ότι η Ελλάδα -με βάση κοινοτικούς αξιωματούχους- έχει καθυστερήσει σε μια σειρά από βασικά προαπαιτούμενα του μνημονίου, με κορυφαίο θέμα τις αλλαγές στο Δημόσιο.
Με βάση το σχέδιο, σε πρώτη φάση θα υπάρξει έγκριση μέχρι το τέλος του μήνα δόσης όχι μεγαλύτερης από 4,1 δισ. ευρώ. Σε δεύτερη φάση, θα γίνει νέα συζήτηση με βάση την πρόοδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την Ελλάδα το Σεπτέμβριο. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτώμενο για το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης απάντησε λακωνικά: «Ελπίζω όχι».
Ανησυχία για «πρωτάρηδες»
Η ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι, σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων, στα πιο καίρια υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Εσωτερικών) απέναντι από την τρόικα θα βρεθούν υπουργοί με μηδενική εμπειρία σε διαδικασίες διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας.
Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης, έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, παρόντος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, Υγείας, Αδωνιδος Γεωργιάδη, με τους υφυπουργούς του, Αντώνη Μπέζα και Ζέτα Μακρή, Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με την υφυπουργό, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε και ενημερώθηκε για τα πιο δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης των επομένων ημερών: Την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και το θέμα των αλλαγών στο δημόσιο τομέα που εκκρεμεί από τον προηγούμενο Ιούνιο, οπότε σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το μνημόνιο 3.
Το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από το ρόλο του κεντρικού διαπραγματευτή με την τρόικα, έχει και τα δικά του θέματα να συζητήσει. Το πρώτο μεγάλο θέμα είναι ο τρόπος επιβολής του νέου φόρου ακινήτων.
Η απαίτηση της τρόικας ήταν και παραμένει ότι ο φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται σε τέσσερις δόσεις, αντί για πέντε που προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ, ώστε η είσπραξή του να συμπέσει και με την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού έτους, δηλαδή στο τέλος του πρώτου διμήνου του 2014. Επίσης, η τρόικα ζήτησε να μάθει πότε και πώς θα γίνει η αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών που χρονικά είναι τοποθετημένη μέσα στο 2013.
Ενα δεύτερο θέμα συζήτησης που θα τεθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι η γνωστή πια μείωση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης που θα τεθεί εκ νέου, με πολύ λίγες πιθανότητες να γίνει αποδεκτό.
Προς συνάντηση την Πέμπτη με τον Αντ. Σαμαρά
Με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και με ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα αντιμετώπισαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τη νέα έλευση της τρόικας.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη με τα μέλη της τρόικας και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με συνεργάτες του, αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια λήψης νέων μέτρων. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές στα υπουργεία που εμπλέκονται με την τήρηση των προαπαιτούμενων που απορρέουν από το μνημόνιο και ευελπιστεί να μην υπάρξουν και πάλι «κίτρινες κάρτες».
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - [email protected]
Παράταση του προγράμματος για το Δημόσιο
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων επανέρχεται η ελληνική πλευρά, αφού χθες ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την παράταση του προγράμματος κινητικότητας με διαπραγματευτικό όχημα τις απολύσεις στην ΕΡΤ.
Ο κ. Μητσοτάκης, στην πρώτη του επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών η οποία θα επαναληφθεί αύριο Τετάρτη -και έχοντας και τη στήριξη, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα- έθεσε ενώπιον της τρόικας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά, λόγω της αλλαγής ηγεσίας στο υπουργείο, αλλά και λόγω του ότι δεν προχώρησαν έως τώρα οι απαραίτητες διαδικασίες.
Βασικό επιχείρημα για την παράταση που ζητείται είναι ότι «υπερέβη εαυτόν» απολύοντας περίπου 3.000 υπαλλήλους -εκείνους της ΕΡΤ- αντί για 2.000 που ήθελε η τρόικα μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ενώ παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι η όλη κίνηση υποστηρίχθηκε και από την προηγούμενη συνάντηση που είχε ο κ. Στουρνάρας με τους τροϊκανούς (Ματίας Μορς από την Ε.Ε., Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ).
Ο μεν κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεσμεύτηκε ότι η όλη κίνηση του περιορισμού του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και της αναμόρφωσης του Δημοσίου θα ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών -δηλαδή ώς τις 31/12/2014, ενώ ο δε κ. Στουρνάρας -προς επίρρωση αυτών- παρουσίασε πρόγραμμα διαθεσιμότητας το οποίο προβλέπει κάθε μήνα 2.000 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα.
Μέχρι το τέλος του 2014, 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας/διαθεσιμότητας, ενώ από αυτούς, οι 12.500 θα πρέπει να μπουν σε αυτό έως το τέλος του 2013. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενδελεχέστερη ενημέρωση.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]