Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2003 17:35

Τσοχατζόπουλος: Mικρή η επίδραση στον τουρισμό από το Ιρακινό

Η αβεβαιότητα λόγω ενδεχομένου πολέμου στο Ιράκ θα επηρεάσει και την ελληνική τουριστική αγορά το 2003, καθώς είναι πιθανό να υπάρξει μείωση στις αφίξεις και στις εισπράξεις συναλλάγματος, αλλά η επίπτωση τελικά θα είναι μικρής εμβέλειας. Αυτή την εκτίμηση έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος στο Βερολίνο.

«Ασφαλώς θα υπάρξει ένα έλλειμμα για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο, που ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατό να υποκατασταθεί στο τέλος της χρονιάς», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναγνώρισε ότι λόγω της αρνητικής συγκυρίας βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των tour operators και των τουριστικών επιχειρήσεων (κυρίως των ξενοδοχείων), καθώς οι πρώτοι πιέζουν για μείωση τιμών. Για να στηριχτεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν, συμφωνήθηκε με τους tour operators να υπάρξουν κοινά προγράμματα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με την οικονομική στήριξη του ΕΟΤ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε μικτές εκτιμήσεις των Γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού, με βάση τις οποίες το 2003 οι αφίξεις προς την Ελλάδα αναμένονταν στάσιμες από Βρετανία και Γαλλία, μειωμένες κατά 10-15% από Γερμανία και αυξημένες κατά 10-15% από Βέλγιο και Ολλανδία.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων