Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2003 08:32

Credit Agricole : Μείωση 28% των καθαρών κερδών το δ' τρίμηνο

ΜΕΙΩΣΗ των καθαρών κερδών σε ποσοστό της τάξης του 28% σημείωσε το τέταρτο τρίμηνο του 2002 η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Γαλλίας, Credit Agricole S.A., αποτέλεσμα της πτώσης των κεφαλαιαγορών και την αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας υποχώρησαν στα 343 εκατ. ευρώ (379 εκατ. δολ.) από 474 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν, όπως αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση. Πέντε οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News προέβλεπαν μείωση κατά μέσον όρο σε ποσοστό 53%.

«Η οικονομική βάση της Credit Agricole είναι υγιής και συμπαγής», ανέφερε ο επικεφαλής της, Jean Laurent σε γραπτή του δήλωση, συμπληρώνοντας ότι : «Η τράπεζα βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή θέση και μπορεί να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει».

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται μετά την πτώση των τιμών των μετοχών, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την αξία των επενδύσεών τους και μείωσαν τη ζήτηση για αγορά αδιάθετου υπολοίπου μετοχών, αλλά και συμβουλών για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Όπως οι ανταγωνίστριές της, η Credit Agricole θέλει να επεκταθεί στα καταναλωτικά προϊόντα, τομέας όπου τα έσοδα και τα κέρδη είναι λιγότερο ευάλωττα.

Η τράπεζα, η οποία διέθεσε μετοχές της στο κοινό για πρώτη φορά το 2001, περιμένει από την γαλλική αρμόδια επιτροπή να εγκρίνει την προσφορά της ύψους 16 δισ. ευρώ για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Lyonnais S.A.

Η Credit Agricole προσφέρει 56 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά και μετοχές για την απόκτηση του 82% της Credit Lyonnais που δεν της ανήκει.

Με την εξαγορά της Credit Lyonnais θα προστεθούν έξι εκατ. πελάτες στους ήδη υπάρχοντες, ενώ στο πελατολόγιό της θα συμπεριληφθούν εταιρείες όπως η France Telecom S.A., η Vivendi Universal S.A. και περισσότερα από 1.800 υποκαταστήματα στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Γαλλίας.

Μαζί, Credit Agricole και Credit Lyonnais θα κατέχουν περίπου το 30% του μεριδίου αγοράς, σχεδόν το υπερδιπλάσιο από αυτό που κατέχει η ανταγωνίστριά τους CIC-Credit Mutuel. Η σύσκεψη για την έγκριση ή όχι της εξαγοράς θα γίνει αύριο το πρωΐ, ενώ η προθεσμία για τη λήψη της σχετικής απόφασης από την αρμόδια επιτροπή λήγει στις 16 Μαρτίου.