Στη λήψη μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Στη λήψη μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Το σχέδιο των «27» περιλαμβάνει την επίσπευση των χρηματοδοτήσεων, ύψους 6 δισ. ευρώ, στα κράτη-μέλη για την ανεργία των νέων. Το ποσό αυτό θα εκταμιευθεί στη διάρκεια της διετίας 2014-2015, αντί για την περίοδο 2014-2020 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι από το πρόγραμμα αυτό θα ωφεληθούν 300.000 νέοι άνεργοι στη Γαλλία, όπου τα επόμενα δύο χρόνια θα διατεθούν 600.000 ευρώ.
Επιπλέον, ο κ. Μπαρόζο ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της Ε.Ε. ενέκριναν μέτρα που αποσκοπούν στο να «αποδεσμευτεί η χορήγηση δανείων» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν «την ψυχή της οικονομίας».
Αντ. Σαμαράς: Λύσεις εκτός πεπατημένης
Σε παρέμβασή του κατά τη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει στις χειρότερες διαστάσεις το πρόβλημα της ανεργίας των νέων και πρέπει να βρεθούν λύσεις εκτός πεπατημένης.
Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε συνομιλίες του με τους προέδρους της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να δοθούν αδιάθετα ελληνικά κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την άντληση επιπρόσθετης ρευστότητας για τις ελληνικές ΜμΕ.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη από την Κομισιόν την εμπροσθοβαρή εκταμίευση στην Ελλάδα των κονδυλίων από το νέο ταμείο αναχαίτισης της ανεργίας των νέων.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα η ανεργία των νέων, όπου σε ορισμένες χώρες, όπως η δικιά μου, έχει εκτοξευθεί».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα είπε πως η ανεργία «έχει επιφέρει απίστευτα προβλήματα στην κοινωνική συνοχή».
«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε και πρέπει να κάνουμε αυτές τις μέρες είναι να σκεφτούμε αντισυμβατικά (διαφορετικά), να σκεφτούμε δημιουργικά και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και, πάνω από όλα, αυτές οι λύσεις πρέπει να περιλαμβάνουν δραστικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν άμεσα» πρόσθεσε.
Συμφωνία και για τον προϋπολογισμό
Υπήρξε επίσης συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020, όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να προγραμματίσουμε τα έξοδα προκειμένου να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση», τόνισε η κ. Μέρκελ.
Πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ο κ. Μπαρόζο είχε ανακοινώσει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία για την οριστικοποίηση του μακροπρόθεσμου σχεδίου προϋπολογισμού της Ε.Ε., δίνοντας τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ε.Ε., ύψους 1 τρισ. ευρώ περίπου.
«Είναι μια καλή συμφωνία για την Ευρώπη, είναι μια καλή συμφωνία για τους πολίτες της Ευρώπης, είναι μια καλή συμφωνία για την ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι, που εκπροσώπησε τα κράτη - μέλη.
Η συμφωνία αυτή πρέπει τώρα να εγκριθεί από μια αυξημένη πλειοψηφία των 754 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ο κ. Σουλτς εκτιμώντας ότι θα δοθεί γι' αυτό μεγάλη μάχη.
«Δεν είναι αυτό που θα θεωρούσα την καλύτερη λύση, όμως είναι το μέγιστο που μπορούσα και που μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη σύναψη της συμφωνίας. Ο ίδιος θα ζητήσει να τεθεί ο προϋπολογισμός προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters