Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2003 16:33

Κάτω από τις 1.500 μονάδες η Σοφοκλέους

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ήταν για μία ακόμη φορά το κλίμα στη Σοφοκλέους, όπου ο γενικός δείκτης υποχώρησε με χαρακτηριστική ευκολία κάτω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων κλείνοντας με απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τις μαζικές ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών στις έντονες ανησυχίες για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, καθώς και στην αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ που έχει προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος διεθνώς.

Όπως δήλωσε στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Παναγιώτης Βοϊλής, «υπάρχουν πολλοί που δεν συμμερίζονται πια τις αναλύσεις εκείνων που έκαναν λόγο για έναν σύντομο πόλεμο. Φοβούνται ότι ούτε η διάρκεια του θα είναι σύντομη, ούτε και τα γεωγραφικά όρια στα οποία θα κινηθεί θα είναι τα στενά όρια του Περσικού Κόλπου».

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 1,60% και διαμορφώθηκε στις 1.477,91 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε μέχρι τις 1.466,95 μονάδες. Οι συνολικές του απώλειες από τις 7/2/2003 αγγίζουν το 11,7%.

Σημαντική μείωση παρουσίασε και ο ημερήσιος τζίρος, ο οποίος έφθασε μόλις τα 51,7 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων μάλιστα περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές http://www.naftemporiki.gr/markets/blocktrades.asp .

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 64 σημείωσαν άνοδο, 247 υποχώρησαν και 41 παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ 90 κατέγραψαν νέο αρνητικό ρεκόρ έτους http://www.naftemporiki.gr/markets/newhilo.asp?mode=lo .

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο κλωστοϋφαντουργικός, ο οποίος υποχώρησε κατά 6,14%.

Οι δείκτες τραπεζών και τηλεπικοινωνιών σημείωσαν πτώση κατά 2,87% και 1% αντιστοίχως.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 716,30 μονάδες μειωμένος κατά 1,90%. Από το σύνολο των μετοχών που συνθέτουν τον παραπάνω δείκτη μόνο η μετοχή της Coca Cola έκλεισε με άνοδο (0,49%). Οι τίτλοι των εταιρειών ΕΥΔΑΠ, Εμπορική, ΕΤΒΑ, Εθνική, Alpha Bank, Ελληνική Τεχνοδομική, EFG Eurobank, ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς σημείωσαν πτώση άνω του 2% η κάθε μία.

Παρ΄ όλα αυτά, η UBS Warburg σε πρόσφατη έκθεσή της διακρίνει ευκαιρίες τοποθετήσεων στην ελληνική κεφαλαιαγορά διατυπώνοντας προτίμηση σε Cosmote, Panafon, OΠΑΠ, Coca Cola, Tιτάνα και Folli Follie και από τις τράπεζες, σε Εθνική και Eurobank, ενώ για το 2003 προβλέπει σταθεροποίηση του γενικού δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα.

Οι αναλυτές του παραπάνω οίκου επισημαίνουν ωστόσο ότι τα αποτελέσματα της χρήσης 2002 των εισηγμένων εταιρειών ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, ειδικά για τράπεζες και ορισμένα blue chips, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ.