Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τελική απόφαση σχετικά με την επιλογή του ΤΑP, μετά την απόρριψη του ανταγωνιστικού Ναμπούκο, εμφανίστηκε ο Ασ. Παπαγεωργίου, κατά την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας με την Κοινοπραξία του αγωγού.
Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τελική απόφαση σχετικά με την επιλογή του ΤΑP, μετά την απόρριψη του ανταγωνιστικού Ναμπούκο, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, κατά την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας με την Κοινοπραξία του αγωγού, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού στην Αδριατική.
«Είμαστε πλέον ιδιαίτερα αισιόδοξοι πως ο TAP θα κόψει πρώτος το νήμα έναντι του Nabucco West για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και ευελπιστούμε πως η ανακοίνωση της Κοινοπραξίας θα δικαιώσει τις προσπάθειες που καταβάλαμε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, εν όψει της οριστικής απόφασης την Παρασκευή της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν που θα τροφοδοτήσει τον αγωγό.
Όπως είπε, «βρισκόμαστε πλέον ελάχιστα μακριά από το νήμα του τερματισμού, μία ανάσα πριν δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός σχεδίου που για τη δική μας χώρα αποτελεί ένα ορόσημο με ιδιαίτερη γεωπολιτική, ενεργειακή και οικονομική σημασία, ενώ για την Ευρώπη αποτελεί ένα όραμα που λαμβάνει μετά από πολλά χρόνια "σάρκα και οστά"».
Ειδικότερα ανέφερε πως προδοκώνται ακόμη περισσότερα οφέλη: «Στη διαμόρφωση του θετικού επενδυτικού κλίματος που δημιουργεί μία επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως ο TAP, στη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την περιοχή της Βορείου Ελλάδας, στην αναβάθμιση των υποδομών μας, μέσα και από τις πιθανές συνέργειες και διακλαδώσεις που μπορεί ο TAP να αναπτύξει με Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των τιμών ενέργειας, με κύρια ωφελημένο τον Έλληνα καταναλωτή».
Στις δικές του δηλώσεις, μετά την επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.
Από την πλευρά της Κοινοπραξίας του ΤΑΡ, ο διευθύνων σύμβουλος Kjetil Tungland ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη συνεργασία.
Όπως είπε, η συμφωνία αποτελεί τη σταθερή βάση για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ενώ σημείωσε ότι προσβλέπει σε πολυετή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
Στο περιθώριο της υπογραφής ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας ΤΑΡ για την Ελλάδα, Ρ. Σκούφιας, υπογράμμισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει το θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και θέτει διεθνή στάνταρντ για την επίτευξη ανάλογων συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο.
Σε ανακοίνωσή της η Κοινοπραξία, επισημαίνει πως η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ υποστηρίζει την επιδίωξη για ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας» ενώ σημειώνει ότι συνεργάζεται ήδη με ελληνικές επιχειρήσεις και επιστήμονες και σκοπεύει να επεκτείνει τις συνεργασίες αυτές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά την κατασκευαστική περίοδο του αγωγού θα δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στους τομείς κατασκευών, υπηρεσιών, μεταφορών, επικοινωνιών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κ.α.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ