Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2003 19:13

Νέα «βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές

ΤΟ ΕΝΑ μετά το άλλο καταρρίπτονται καθημερινά τα αρνητικά ρεκόρ στις χρηματιστηριακές αγορές της Δυτικής Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές εν όψει του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ εγκαταλείπουν τις μετοχικές αξίες αναζητώντας ασφαλέστερα καταφύγια.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τη Βαγδάτη ότι της απομένει πλέον πολύ λίγος χρόνος, για να επιλέξει ανάμεσα στον πλήρη αφοπλισμό και τον πόλεμο. «Θα βάλουμε τέλος σε αυτή την υπόθεση πολύ γρήγορα. Έφθασε η ώρα να τελειώνουμε», δήλωσε η σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για την εθνική ασφάλεια Κοντολίζα Ράις σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό NPR.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe, προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος κατά του Ιράκ θα υπάρξουν «σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις» και παράλληλα συστήνει στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων έτσι ώστε να αντισταθμισθούν οι ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις.

Ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, επισημαίνει ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος κατά του Ιράκ θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 1-2 ποσοστιαίες μονάδες από το ρυθμό της αναπτυξιακής της πορείας.

Στην έκθεση του Ταμείου επισημαίνεται επίσης ότι σε περίπτωση ανόδου των πετρελαϊκών τιμών μπορεί να αρχίσει μια σπειροειδούς μορφής καθοδική πορεία στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να υποχωρήσει η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών αλλά και να ενισχυθεί η ανασφάλεια στις αγορές.

Θα υπάρχουν μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις και στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, με τη Γερμανία να υπερβαίνει το ανώτατο όριο ελλείμματος που είναι 3% έναντι του ΑΕΠ, επισημαίνεται στην έκθεση του διεθνούς Οργανισμού.

Στις μόνιμες ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και για τις επιπτώσεις του στη συμπεριφορά των αμερικανών και ευρωπαίων καταναλωτών πρέπει να προστεθεί μία σειρά σειρά απογοητευτικών νέων από το μέτωπο των επιχειρήσεων που επιδείνωσαν το επενδυτικό κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γαλλικός μηχανολογικός όμιλος Alstom ανακοίνωσε ότι δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2002, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές του εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του αποτελέσματα στην τρέχουσα χρήση. Η μετοχική του τιμή σημείωσε κάθετη πτώση κατά 50%.

Επιπλέον, το ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Julius Baer Holding AG γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή του εργατικού δυναμικού του κατά τουλάχιστον 10% και σε μείωση του μερίσματος που θα διανείμει στους μετόχους του. Η μετοχή του έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 7,75%.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις χθεσινές προειδοποιήσεις των εταιρειών Volkswagen http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/12/302906.htm και Nokia http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/12/302907.htm σχετικά με τα οικονομικά τους αποτελέσματα κατά την τρέχουσα χρήση.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημαντική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία τον Ιανουάριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/12/303607.htm και η μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ τον ίδιο μήνα πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/12/304672.htm .

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών αδυνατώντας να επωφεληθούν από την ανάκαμψη των τιμών του μαύρου χρυσού κατά τις απογευματινές συναλλαγές. Αρνητικό αντίκτυπο είχε η είδηση ότι η Morgan Chase υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τις προοπτικές του κλάδου. Οι μετοχές των εταιρειών British Petroleum και Shell υποχώρησαν κατά 6,14% και 5,94% αντιστοίχως.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.287 μονάδες -sτο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 1995- μειωμένος κατά 4,80%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.430,04 μονάδες με απώλειες 3,62%, ενώ στη Φρανκφούρτη, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 4,58%, στις 2.199,73 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημειώνουν πτώση κατά 0,80% και 0,82% αντιστοίχως.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ