Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2003 00:01

Πανικός και απαισιοδοξία

ΚΛΙΜΑ πανικού και έντονης απογοήτευσης επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προσπαθούν να βρουν την έξοδο από τις αγορές εν μέσω παρατεταμένης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο Ιράκ και ενώ τα επιχειρηματικά νέα συνεχίζουν να είναι αρνητικά.

Στη Wall Street, το χρηματιστήριο δείχνει σε πολύ κακή κατάσταση, με το άγνωστο για τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις να παγώνει κάθε αγοραστικό ενδιαφέρον πιέζοντας τις μετοχικές τιμές σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Ο Μάθιου Ρουέιν, της Gerard Klauer Mattison & Co εξήγησε απλά ότι δεν υπάρχει κανείς ουσιαστικός λόγος για αγορές μετοχών. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται κοντά στα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας, επίπεδα που αναμένεται να διασπάσουν σύντομα, όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα κυρίως για τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι μετοχές των Exxon Mobil Corp, Citigroup, American Express, AMR Corp, Ford Motor, Black Box, Cisco Systems ήταν οι πιο δραστήριες της ημέρας.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 28,01 μονάδες, ποσοστό 0,37%, φθάνοντας στις 7.552,07 μονάδες. Με άνοδο 7,77 μονάδων, ποσοστό 0,61%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.279,24 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Λονδίνο και τη Φραγκφούρτη κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του 2003, με το βρετανικό δείκτη μάλιστα να σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία του, υποχωρώντας 5%.

Εμπειρογνώμονες και χρηματιστές συμφώνησαν πως υπάρχει παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τα χρηματιστήρια. «Κανείς δεν θέλει να αγοράσει και όποιος τολμά το μετανιώνει σε 10 λεπτά», εξήγησε ο Ρίτσαρντ Ράιτ, της χρηματιστηριακής GNI στο Λονδίνο.

Η μετοχή της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Suez ηγήθηκε των χαμένων της ημέρας, χάνοντας 13,6%, ακολουθούμενη από την μετοχή της γερμανικής Bayer (-8,7%).

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 3,5% και 4,4%, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται πλέον στις 682 μονάδες στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Telecom Italia (-11,4%), Olivetti (+3,3%), Alstom (-50%), Reuters (-12%), Nοkia (+3,8%), Vestas (+52%).

Στο Τόκιο, το χρηματιστήριο ανέκαμψε από τα χαμηλά επίπεδα της 20ετίας, στα οποία βρέθηκε την Τρίτη, περιμένοντας τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη της κεφαλαιαγοράς και των τραπεζών σήμερα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ