Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2003 19:22

Εντυπωσιακή ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ άνοδο σημείωσαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ανακάμπτοντας από τα χαμηλά επίπεδα επταετίας, στα οποία υποχώρησαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Λαμβάνοντας αφορμή από τη νέα άνοδο της Wall Street αλλά και τις εκτιμήσεις ότι ο επαπειλούμενος πόλεμος στο Ιράκ θα είναι σύντομος, οι επενδυτές έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τα ελκυστικά επίπεδα στα οποία έχουν υποχωρήσει οι μετοχικές τιμές από την παρατεταμένη πτώση. Θετικό αντίκτυπο είχαν επίσης τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα των βελγικών εταιρειών Fortis και Delhaize.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές «γύρισαν την πλάτη» στα αποθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίς το απόγευμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/13/307934.htm.

«Τα προβλήματα στα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας είναι σοβαρά. Εάν δεν επιλυθούν, θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ανοδική τάση των αγορών», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στέλεχος της Pavilion Asset Management.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο μηνιαίο δελτίο της για την πορεία της οικονομίας επανέλαβε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει χαμηλός φέτος και δηλώνει έτοιμη να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων, εάν χρειαστεί http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/13/307692.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.486,9 μονάδες σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 6,08%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.554,71 μονάδες με κέρδη 6,31% και στη Φρανκφούρτη, όπου η συνεδρίαση συνεχίζεται, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 4,66% έχοντας φθάσει τις 2.305 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε σε μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της βελγικής Fortis. Η μετοχική της τιμή ενισχύθηκε κατά 23,7%.

Ανάλογη άνοδο (26,7%), για τον ίδιο λόγο, σημείωσε και η μετοχή του βελγικού ομίλου λιανικής Delhaize.