Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ άνοδο σημειώνουν οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Samsung Electronics Co., μετά την πρόθεση των ΗΠΑ να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Ολοι οι βασικοί δείκτες των Χρηματιστηρίων της περιοχής εμφάνιζαν κέρδη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 1,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, φθάνοντας στις 7.998,45 μονάδες στις 12:38' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε κατά 2%, βάζοντας τέλος στις απώλειες 9,9% σε σύνολο οκτώ ημερών.

«Οι πρόοδοι στο θέμα του Ιράκ σίγουρα βοηθούν τις αγορές μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο Hideo Ueki, ο οποίος διαχειρίζεται έξι δισ. δολ. σε μετοχές με την UBS Asset Management (Japan) Ltd. Ο ίδιος αγοράζει μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, τις επωνυμίες των οποίων όμως αρνήθηκε να αναφέρει.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα, καθώς οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών ανακοίνωσαν χθες τα μέτρα για την τόνωση των αγορών.

Αλλού στην Ασία, στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, με τις μετοχές της HSBC Holdings Plc, να εμφανίζουν την υψηλότερη άνοδο από τις λοιπές μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times κινείτο ανοδικά για τρίτη κατά σειρά ημέρα σε σύνολο τεσσάρων. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν οι μετοχές της υπ'αριθμόν δύο τράπεζας της χώρας, United Overseas Bank Ltd.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των επτά μηνών. Οι μετοχές της News Corp., η οποία πραγματοποιεί τα 3/4 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ κινούντο ανοδικά. Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 3,1%, καθώς οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. εμφάνιζαν σημαντικά κέρδη, αφού μεγάλη είναι η προοπτική να επιτύχει περισσότερες παραγγελίες, μετά την παύση λειτουργίας του εργοστασίου της μετόχου της, Royal Electronics NV, στις ΗΠΑ και τη μείωση των θέσεων εργασίας στην οποία προχώρησε η τελευταία.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές της Ινδίας, λόγω εθνικής εορτής.