Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 09:55

Εκτακτη συνεδρίαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης

Εκτάκτως θα συνέλθει το Σαββατο-κύριακο η τουρκική εθνοσυνέλευση, καθώς η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις για να δοθεί το πράσινο φως από την Τουρκία για την ανάπτυξη χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων σε τουρκικές βάσεις, απ' όπου θα γίνει επίθεση στο βόρειο Ιράκ.

Ωστόσο η ψηφοφορία για την έγκριση του αμερικανικού αιτήματος δεν πρόκειται να διεξαχθεί παρά την επόμενη εβδομάδα, χωρίς μάλιστα να είναι εγγυημένη η έγκριση του αιτήματος αυτού.

Κυβερνητικές πηγές στην Αγκυρα ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής, Ρόμπερτ Πίρσον έδωσε στον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστολή του Αμερικανού προέδρου, Τζωρτζ Μπους, ο οποίος ζητά να αποσαφηνισθεί επειγόντως η στάση της Τουρκίας, στο θέμα της διέλευσης αμερικανικών δυνάμεων.

«Φυσικά τονίσαμε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε ο Πίρσον στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν.

Ο Μπους εκτός από την παραχώρηση βάσεων για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, ζητά από τον Ερντογάν και την άδεια για τη χρησιμοποίηση του τουρκικού εναέριου χώρου από τα αμερικανικά αεροσκάφη που θα μεταφέρουν δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, ή θα πλήξουν στόχους, όταν αρχίσουν οι επιχειρήσεις.

Ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα του Ιράκ και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντικ Τσένι, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Τσένι.

Η Ουάσινγκτον έστειλε παράλληλα στην Τουρκία τον απεσταλμένο του προέδρου Μπους, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, για επαφές με Τούρκους και Κούρδους ηγέτες, όπως έγινε γνωστό από αμερικανούς αξιωματούχους. Στόχος της επίσκεψης αυτής «είναι να επιτευχθεί αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Αμερικανών, Τούρκων και Κούρδων για το πώς θα λειτουργήσουν τα πράγματα στο βόρειο Ιράκ, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα», όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Περιμένουμε να ακούσουμε ποιά θα είναι η τελική απάντηση της Τουρκίας και θα δούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ, με τους οποίους συζήτησε το θέμα του Ιράκ.

Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επαναφέρει προς ψήφιση στην εθνοσυνέλευση το θέμα της διέλευσης αμερικανικών δυνάμέων από την Τουρκία.

Ωστόσο πρέπει προηγουμένως να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή κι έτσι όσο κι αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η ψηφοφορία για το θέμα των διευκολύνσεων στους Αμερικανούς δεν μπορεί να γίνει πριν από την Τετάρτη.

Ασαφές είναι, πόσοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα υποστηρίξουν αυτή τη φορά την πρόταση για την παραχώρηση διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις, δεδομένου ότι στην ψηφοφορία που έγινε την 1η Μαρτίου, το ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής δύναμης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είπε «όχι» στο αμερικανικό αίτημα.