Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 07:00

Oμόλογα 1,3 δισ. των hedge funds θα αποπληρωθούν με τη νέα δόση

Στην αποπληρωμή ομολόγων που κατέχουν hedge funds που έμειναν εκτός PSI θα διατεθεί μεγάλο μέρος από τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ από τον EFSF. Συγκεκριμένα μέχρι τις 5 Ιουλίου το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να εξοφλήσει «ακούρευτα» ομόλογα, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία έμειναν αλώβητα από το PSI, καθότι είναι αλλοδαπού δικαίου, και οι κάτοχοί τους αρνήθηκαν το «hair cut» τον Μάρτιο του 2012 και συνεπώς αποπληρώνονται στο ακέραιο.

Στην αποπληρωμή ομολόγων που κατέχουν hedge funds που έμειναν εκτός PSI θα διατεθεί μεγάλο μέρος από τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ από τον EFSF. Συγκεκριμένα μέχρι τις 5 Ιουλίου το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να εξοφλήσει «ακούρευτα» ομόλογα, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία έμειναν αλώβητα από το PSI, καθότι είναι αλλοδαπού δικαίου, και οι κάτοχοί τους αρνήθηκαν το «hair cut» τον Μάρτιο του 2012 και συνεπώς αποπληρώνονται στο ακέραιο.

Παρατηρείται ότι το Ελληνικό Δημόσιο αποπληρώνει στο ακέραιο τίτλους που κατέχουν τα hedge funds και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δανειζόμενο από το μηχανισμό στήριξης, όταν έχουν υποστεί τις δραματικές συνέπειες του PSI τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ιδιώτες ομολογιούχοι και οι ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα την Τρίτη 25 Ιουνίου λήγει το ομόλογο ύψους 1,127 δισ. δολαρίων (περίπου 790 εκατ. ευρώ) με κωδικό ISIN XS0372384064, που εκδόθηκε με κοινοπρακτική μορφή και με διαχειριστή της έκδοσης την Deutsche Bank.

Το αρχικό ποσό της έκδοσης ήταν 1.500 εκατ. δολάρια και το κουπόνι ήταν στο 4,625%.

Επίσης στις 5 Ιουλίου λήγει και ομόλογο σε ελβετικό φράγκο (με κωδικό CH0021839524), υπό αλλοδαπό δίκαιο, συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 540 εκατ. ευρώ) και με κουπόνι 2,125% (CH0021839524).

Το δίλημμα για την τύχη των ομολόγων που οι κάτοχοί τους επέλεξαν να μείνουν έξω από το PSI αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2012, όταν έληγε το πρώτο ομόλογο εκτός PSI, από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και αποφασίστηκε τότε η πληρωμή του, υπό την πίεση των Γερμανών, που δεν ήθελαν να προκύψει πιστωτικό γεγονός.

Το ΥΠΟΙΚ, τον Μάιο του 2012, ανακοινώνοντας ότι θα καταβάλει τα χρεολύσια του ομολόγου που έληγε, είχε δηλώσει ότι «η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή».

Τελικά όμως αποδείχτηκε πως δημιουργήθηκε τετελεσμένο και θα αποπληρωθεί τελικά το σύνολο των ομολόγων που επέλεξαν και είχαν τη δυνατότητα να το επιβάλουν να μείνουν εκτός PSI.

Τα συγκεκριμένα ομόλογα διακρατούνται σχεδόν στο σύνολό τους από τα hedge funds, τα οποία τα απέκτησαν όταν κατέρρεαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Οι τιμές κτήσης τους κυμάνθηκαν μεταξύ 25 και 40, ενώ επέλεξαν να μείνουν εκτός PSI, που προέβλεπε «εθελοντικό» κούρεμα κατά 53,5%, οχυρωμένοι πίσω από το αλλοδαπό δίκαιο, και τώρα αποπληρώνονται στο 100, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τη διαδικασία του PSI, που υλοποιήθηκε επί υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, τονίζοντας πως καλύτερα αποτελέσματα είχε η επαναγορά των ομολόγων που εφαρμόστηκε το Δεκέμβριο του 2012 και μείωσε το χρέος (σχετικά αναίμακτα) κατά 20,6 δισ. ευρώ.

Δεσμεύσεις

Η υστέρηση εσόδων, η μαύρη τρύπα στον ΕΟΠΥΥ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία και οι απολύσεις και μετακινήσεις από στο δημόσιο τομέα είναι οι βασικές εκκρεμότητες που καλείται να τακτοποιήσει η κυβέρνηση στη διάρκεια του «διαλείμματος» της παραμονής της τρόικας στην Αθήνα.

Οι ξένοι ελεγκτές επανέρχονται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να λάβουν πειστικές απαντήσεις σε σειρά προβλημάτων που προέκυψαν από την πρώτη φάση του ελέγχου, όπως το δημοσιονομικό κενό, που επαναφέρει το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει νέο κύκλο επαφών με τους ομολόγους του, προκειμένου να παρουσιαστούν έτοιμοι στις νέες διαπραγματεύσεις.

Παρότι η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους θέλει πάση θυσία να αποφύγει ακόμη και την αναφορά για νέα μέτρα, δεν θα το αποφύγει τελικά, αφού άλλη λύση από την αύξηση των εσόδων ή την περικοπή των δαπανών δεν υπάρχει.

Στο πλαίσιο αυτό οι ξένοι ελεγκτές κατέστησαν σαφές στο οικονομικό επιτελείο πως με την επάνοδό τους, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, θέλουν απαντήσεις και δεσμεύσεις:

  • Για την κάλυψη των υστερήσεων που παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού και εάν οι όποιες αποκλίσεις μπορούν να καλυφθούν με ισόποσες μειώσεις των δαπανών. Η υστέρηση στο πεντάμηνο φτάνει σε 562 εκατ. ευρώ και μέχρι να πειστούν οι ελεγκτές για το εναλλακτικό σχέδιο «παγώνουν» τις όποιες αποφάσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που ζητεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, το αποτέλεσμα ίσως είναι αντίθετο, καθώς οι ξένοι ελεγκτές θεωρούν πως πρέπει να καταργηθούν οι συντελεστές μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα επανεξεταστεί το Σεπτέμβριο με την αναθεώρηση και κατάργηση «φόρων και τελών υπέρ τρίτων» που προβλέπει το μνημόνιο.
  • Την κάλυψη των πρόσθετων ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, που υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Το ποσό θα εξευρεθεί είτε με μειώσεις των παροχών των ταμείων (συντάξεις, περίθαλψη) είτε με αύξηση της κρατικής επιχορήγησης. Στη δεύτερη περίπτωση οι πόροι που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό θα περικοπούν από άλλους κωδικούς.
  • Το πλήρες σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων από το 2014, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν αποκλείεται να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το 2014 και επ’ αόριστον.
  • Το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς έχει καθυστερήσει η παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση θα επαναλάβει στους ελεγκτές πως αναμένει αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού από την εφαρμογή της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και πιο αξιόπιστη θα είναι η αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του προϋπολογισμού τον προσεχή Σεπτέμβριο.   

6,4 δισ. ευρώ

Η συνολική αξία των ομολόγων που διακρατούνται από τα hedge funds ήταν 6,4 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) και μέχρι τώρα έχουν εξοφληθεί στο 100% της ονομαστικής τους αξίας οι ακόλουθοι τίτλοι:

  • Το ομόλογο ύψους 435 εκατ. ευρώ, στις 15 Μαΐου του 2012.
  • Το ομόλογο του ΟΣΔΕ ύψους 190 εκατ. ευρώ, που έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου 2012.
  • Το ομόλογο του ΟΣΕ ύψους 250 εκατ. ευρώ, που έληξε στις 21 Δεκεμβρίου 2012.
  • Το ομόλογο ύψους 430 εκατ. ευρώ, που έληξε τον Απρίλιο του 2013.

Οι λήξεις των «ακούρευτων» ομολόγων, εκτός PSI, είναι διάσπαρτες και στα επόμενα έτη και εκτείνονται μέχρι και το έτος 2057.
Μέχρι τώρα αποπληρώθηκαν τίτλοι συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ, μέχρι και τις 5 Ιουλίου, θα αποπληρωθεί ποσό επίσης 1,3 δισ. ευρώ και θα απομείνουν ανεξόφλητα ομόλογα ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Με «όπλο» τις απολύσεις των 2.600 εργαζομένων της ΕΡΤ εμφανίστηκε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα, ενώ παράλληλα προχωρά και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των φορέων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, η κυβέρνηση πλέον μπορεί να κινηθεί με άνεση, καθώς πέτυχε το στόχο των 2.000 απολυμένων μέχρι το τέλος του Ιουνίου και πλέον κάνει τις περαιτέρω κινήσεις για τον επόμενο στόχο των 2.500 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα απολυθούν θα συμπληρωθεί από τις συγχωνεύσεις -  καταργήσεις των φορέων του Δημοσίου, οι οποίες επίκεινται στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της διαφάνειας και του διαρκούς ελέγχου για την κατάσταση που επικρατεί στον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση προωθεί και μηνιαίες αναφορές για την πορεία της μείωσης του προσωπικού, αλλά και για την πορεία της κινητικότητας - διαθεσιμότητας που αφορά 25.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Τονίζεται ότι ως προαπαιτούμενα από την τρόικα για την επόμενη αξιολόγηση το Σεπτέμβριο τίθενται η αξιολόγηση αλλά και τα περιγράμματα των θέσεων για τους 450.000 υπαλλήλους, καθώς και η υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα / κινητικότητα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μηνιαίες αναφορές, που θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, διευκρινίζεται ότι θα απεικονίζουν ενδελεχώς την κατάσταση στο Δημόσιο, αφού θα καταγράφεται πόσοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε κινητικότητα, από πού προέρχονται και πού τοποθετήθηκαν, αλλά και πόσοι ακόμη απομένουν αναξιοποίητοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος παραμένει η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 180.000 έως το 2016. Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι μηνιαίες αναφορές για τις προσλήψεις, τις μεταφορές και τις αποχωρήσεις φιλοξενούνταν ήδη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στοιχεία μέχρι το Δεκέμβριο του 2012.  

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ