Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2003 13:58

Στα 8,5 δισ. ευρώ το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2002

Στο συνολικό ποσόν των 8,5 δισ. ευρώ ανήλθε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε στη χώρα μας το 2002.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το ποσόν αυτό θεωρείται σημαντικό, ιδιαίτερα αν το συγκρίνει κανείς με το εισρεύσαν τουριστικό συνάλλαγμα, το οποίο ανήλθε το ίδιο χρονικό διάστημα σε 9,5 δισ. ευρώ.

Ετσι, το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών του 2002, στο ισοζύγιο υπηρεσιών οι εισπράξεις ανήλθαν σε 20,4 δισ. ευρώ και οι πληρωμές σε 10,1 δισ. ευρώ, μεγέθη στα οποία το ναυτιλιακό συνάλλαγμα κυριαρχεί.

Μιλώντας σχετικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης, είπε :

«Από τα μεγέθη αυτά, παρά τη γενικότερη ύφεση, διαπιστώνεται για μία ακόμη φορά, η ισχυρή συμμετοχή του ναυτιλιακού συναλλάγματος στη διαμόρφωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το εισρεύσαν ναυτιλιακό συνάλλαγμα, καλύπτει στην ουσία το 25% του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, το οποίο διαμορφώθηκε σε -22,708 εκατ. ευρώ».

Το υπουργείο, κατέληξε ο κ. Ανωμερίτης, μέσα από ένα σύστημα κινήτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστιτκότητας του εθνικού νηολογίου και των ναυτιλιακών εταιρειών, θα προσπαθήσει και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους να διατηρήσει την υψηλή συμμετοχή της ναυτιλιακής βιομηχανίας στη διαμόρφωση των συνολικών μεγεθών της εθνικής οικονομίας».