Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2003 15:35

Το ΧΑ εξετάζει τις προϋποθέσεις για τη διαγραφή μετοχών

Nέα μέτρα, που ίσως οδηγήσουν ακόμη και στη διαγραφή μετοχών από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου, επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η διοίκηση του ΧΑ, σε μία προσπάθεια τόνωσης της εμπορευσιμότητας των μετοχών.

Σύμφωνα με εισήγηση που έχει διανεμηθεί στα μέλη του δ.σ. του ΧΑ και η οποία πρόκειται να συζητηθεί σύντομα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

- Προτείνεται η διαγραφή εταιρείας από το Χρηματιστήριο, εφόσον δεν συμμορφωθεί εντός εξαμήνου προς την γραπτή προειδοποίηση, η οποία απευθύνεται σ' αυτήν από τις αρμόδιες αρχές στις εξής περιπτώσεις:

1. Εάν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου, και η εταιρεία δεν προχωρήσει εντός έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης σε σύγκληση γενικής συνέλευσης, ή εάν η γ.σ. δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα (π.χ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου).

2. Εάν η εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή τεθεί υπό εκκαθάριση ή υπό αναγκαστική διαχείριση.

3. Εάν η εταιρεία ή τα μέλη του δ.σ. ή οι διευθύνοντες σύμβουλοι ή οι υπάλληλοι δεν τηρούν καθ' υποτροπή τις διατάξεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

4. Εάν η εταιρεία έχει παραμείνει σε αναστολή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, και εφόσον δεν έχει αναλάβει δραστηριότητες που να πείσουν τις αρμόδιες αρχές ότι έχει αντιμετωπίσει την αιτία για την οποία έχει τεθεί υπό αναστολή.

- Ενεργοποίηση της αγοράς χαμηλής ρευστότητας. Στην εν λόγω νέα αγορά θα μετατάσσονται μετοχές εφόσον:

1. Εχουν χρηματιστηριακή τιμή κατώτερη των 0,30 ευρώ για 30 συνεχόμενες συνεδριάσεις.

2. Εχουν διασπορά μικρότερη της ελάχιστης υποχρεωτικής της κατηγορίας τους ή της διασποράς που είχαν κατά την ημερομηνία εισαγωγής τους στο ΧΑ.

3. Εάν το ύψος των ετήσιων πραγματικών συναλλαγών δεν υπερβεί το 3% του συνολικού αριθμού των εν κυκλοφορία μετοχών της εταιρείας.

Πηγή: Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων