Σοβαρό κενό στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με άμεση επίπτωση στα έσοδα του Δημοσίου, προκαλεί το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, μετά και από την απόσυρση της Gazprom.
Σοβαρό κενό στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με άμεση επίπτωση στα έσοδα του Δημοσίου, προκαλεί το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, μετά και από την απόσυρση της Gazprom.
Όπως επισημαίνει η «Ναυτεμπορική», σύμφωνα με το μνημόνιο 3, η αστοχία στην επίτευξη των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα μπορεί να προκαλέσει νέα δημοσιονομικά μέτρα και -ενδεχομένως- διεθνοποίηση της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Συγκεκριμένα, με βάση τη ρήτρα αυτόματης διόρθωσης που εντάχθηκε στο μνημόνιο, κάθε απόκλιση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θα δημιουργεί για την ελληνική κυβέρνηση την υποχρέωση λήψης πρόσθετων μέτρων για ποσό μέχρι και 1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», μετά και την τελευταία εξέλιξη με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, το ενδεχόμενο αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει να παρουσιάσει για το όλο το 2012 και το πρώτο τετράμηνο του 2013 έσοδα μόνο 100 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του Ολυμπιακού Κέντρου Τύπου (IBC).
Στο θέμα της ΔΕΠΑ, από το 1-1,5 δισ. που αναμενόταν από την πώληση των δύο εταιρειών, πλέον το Δημόσιο χαμηλώνει σημαντικά τον πήχη ελπίζοντας απλώς ότι το τίμημα της Socar για τον ΔΕΣΦΑ θα είναι ικανοποιητικό.
Πέρα από τα μέτρα, η ρήτρα προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση αστοχίας στα έσοδα ή της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων η Ε.Ε. μπορεί να πάρει πρωτοβουλία για τη διεθνοποίηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με άτομα εμπιστοσύνης της τρόικας.
Απόλυτος αιφνιδιασμός
Η απρόσμενη απόσυρση της Gazprom αιφνιδίασε την κυβέρνηση, καθώς η Αθήνα δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση για τη στάση της εταιρείας πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών χθες το μεσημέρι.
«Δεν είχαμε μηνύματα αμφισβήτησης της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Gazprom», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Δήλωσε επίσης ότι θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό, και επεσήμανε ότι ο πήχυς για το τίμημα δεν θα χαμηλώσει.
Στ. Σταυρίδης: Συνεννοήσεις Κομισιόν - Ρώσων οδήγησαν στην αποχώρηση
Τον αιφνιδιασμό και του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε ο πρόεδρός του, Στέλιος Σταυρίδης. «Δεν το περιμέναμε, αλλά δεν υποστήκαμε και σοκ», δήλωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ σημείωσε ότι είναι κάτι το οποίο ξεπερνάει και το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση.
Ερωτηθείς σχετικά με την αλλαγή της στάσης της Gazprom υποστήριξε πως «είναι προφανές ότι μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ρώσων υπήρχαν κάποιες συνεννοήσεις που οδήγησαν τους Ρώσους να μην συμμετάσχουν».
Πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πια Αρενκίλντε απέρριψε χθες τα περί ανάμειξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η νύφη μπορεί να έμεινε σύξυλη από το γαμπρό αλλά τα κοσμήματά της τα έχει όλα».