Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 07:00

Αναβολή χιλιάδων συνελεύσεων λόγω του ΓΕΜΗ

Σε μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία υποβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης την πλειονότητα των ανωνύμων εταιρειών της χώρας, τους μετόχους και τους επενδυτές.

Σε μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία υποβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης την πλειονότητα των ανωνύμων εταιρειών της χώρας, τους μετόχους και τους επενδυτές.

Ειδικότερα, εξαιτίας της πρωτοφανούς ολιγωρίας που επέδειξε ως προς την ανάπτυξη κυρίως του ηλεκτρονικού συστήματος του Γενικού Εμπορικού Μητρώο (ΓΕΜΗ), οι επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν να υποβάλουν εγκαίρως προς δημοσίευση τις οικονομικές τους καταστάσεις, με αποτέλεσμα για ένα σημαντικό αριθμό ανωνύμων εταιρειών να ανατρέπεται και ο σχεδιασμός τους ως προς τη διεξαγωγή των γενικών τους συνελεύσεων.

Συγκεκριμένα, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που από καιρό έχουν ανακοινώσει σε μετόχους και επενδυτές ότι οι γενικές τους συνελεύσεις θα διεξαχθούν έως τα τέλη Ιουνίου θα υποχρεωθούν να τις αναβάλουν, καθότι την ημερομηνία που έχει οριστεί δεν θα έχουν δημοσιοποιηθεί και εγκριθεί οι οικονομικές τους καταστάσεις που αποτελούν και τον υπ’  αριθμόν ένα θέμα των συνελεύσεων. Για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας.

Η εξέλιξη των πραγμάτων κατ’ αυτό τον τρόπο ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό, αφού ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αγνόησε παντελώς τις επισημάνσεις της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) για την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού δικτύου διασύνδεσης του ΓΕΜΗ με τις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας ήταν ο συνωστισμός κατά τις τελευταίες ημέρες εκπροσώπων των επιχειρήσεων στα οικεία επιμελητήρια για την υποβολή των οικονομικών τους καταστάσεων, διότι το ηλεκτρονικό σύστημα, πρότειναν εδώ και ένα χρόνο τα επιμελητήρια, τέθηκε σε εφαρμογή μόλις την περασμένη Πέμπτη. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι το περίπου 40% των ανωνύμων εταιρειών δεν πρόλαβε να υποβάλει τις καταστάσεις έως και χθες, όταν και έληγε η σχετική προθεσμία.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή, που τα επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις δοκιμάζουν κυριολεκτικά τις αντοχές τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα εμπόδια που θέτει με την τακτική του το υπουργείο Ανάπτυξης, η πολιτική του ηγεσία, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, τις επιρρίπτει στα επιμελητήρια. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, στη χθεσινή αναφορά επί της αιτιολογικής έκθεση του άρθρου που παρατείνει τη διαδικασία. Για την κατάθεση αυτού του άρθρου, το υπουργείο «εξηγεί» ότι «η αλλαγή της επί δεκαετίες πρακτική για την καταχώρηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων που επήλθε με το Ν. 4072/2012 δεν έγινε εγκαίρως γνωστή στις επιχειρήσεις σχετικά με τους τρόπους πραγματοποίησής της.

Τα επιμελητήρια καθυστέρησαν να ενημερώσουν τα μέλη τους για τις νέες δυνατότητες δημοσιότητας και, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, υπήρξε αδυναμία εμπρόθεσμης καταχώρησης από τις υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) κάθε επιμελητηρίου, των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων  οικονομικού έτους 2013. Καθίσταται, επομένως, αναγκαία, ελλείψει υπαιτιότητας των επιχειρήσεων, ή άρση με νομοθετική ρύθμιση των συνεπειών εκπρόθεσμης καταχώρησης των στοιχείων αυτών στο ΓΕΜΗ».

Ωστόσο, απάντηση στη συγκεκριμένη αναφορά έχουν δώσει τα επιμελητήρια από την 1η Αυγούστου 2012, όταν με επιστολή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, προειδοποιούσε, μεταξύ των άλλων: «Η ενοποίηση όλων των Μητρώων (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ΣΥΝ.ΠΕ. κ.λπ.) στο ΓΕΜΗ, δεν συνοδεύτηκε, ούτε από απλούστευση των σχετικών διαδικασιών ή και δικαιολογητικών, αλλά ούτε και από μια πλήρως λειτουργική Μηχανογραφική Εφαρμογή, με συνέπεια εκ των πραγμάτων να έχει δημιουργηθεί επιπρόσθετος σημαντικός όγκος εργασίας, καθώς συγκεντρώνεται πλέον σε μια Αρχή το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων (με βάση τη σχετική νομοθεσία), αλλά και να έχει δημιουργηθεί επιπλέον πολυπλοκότητα, όσον αφορά στις διαδικασίες καταχωρήσεων στο ΓΕΜΗ».

Διαφάνεια

Το ζήτημα των προστίμων που επισύρει η μη εμπρόθεσμη υποβολή των οικονομικών καταστάσεων λύθηκε με την κατάθεση τροπολογίας από το υπουργείο Ανάπτυξης που προβλέπει την παράταση της προθεσμίας, ειδικά για φέτος, έως τις 10 Ιουλίου, αντί για τις 10 Ιουνίου που ίσχυε.

Ωστόσο, ως προς το ζήτημα της ουσίας που είναι η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και της διαφάνειας, το υπουργείο βρίσκεται εκ νέου εκτεθειμένο.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ - [email protected]