Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 11:43

Κόντρες στη Βουλή για τη Romtelecom

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ χθες στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδύσεις του ΟΤΕ στη Ρουμανία, με αφορμή τη συζήτηση σχετικής επερώτησης.

Η Ν.Δ. υποστήριξε ότι το χρονικό των βαλκανικών και διεθνών επενδύσεων του ΟΤΕ είναι μία αλυσίδα σκανδάλων διαπλοκής και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, συνολικού κόστους 1 τρισ. δρχ.

Ο υπουργός Οικονομίας Νικ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε επωφελή και επικερδή την επένδυση του ΟΤΕ στην Romtelecom. Η ρουμανική εταιρεία το 2002 είχε κέρδη 243 εκατ. ευρώ προ φόρων και αποσβέσεων και για το 2003 τα κέρδη θα φθάσουν στο 32%.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Romtelecom δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των χρηματοοικονομικών της δραστηριοτήτων και πρόσθεσε ότι η επένδυση αυτή έχει θετική προοπτική παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Η κυβέρνηση -τόνισε- θα εξακολουθεί να υποστηρίζει την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και πρόσθεσε ότι ο ΟΤΕ αποτελεί την ηγετική επιχείρηση στις ηλεκτρονικές αγορές της περιοχής.

Σχετικά με τις καταγγελίες της Ν.Δ. για σκάνδαλα στην επένδυση, είπε ότι όποιος έχει στοιχεία αδιαφάνειας και σκανδαλώδους συμπεριφοράς να τα καταθέσει στις ελεγκτικές αρχές.

Οι επερωτώντες βουλευτές της Ν.Δ. Αν. Παπαληγούρας, Νικ. Αγγελόπουλος, Στ. Καλογιάννης, Γ. Ορφανός, υποστήριξαν ότι ο ΟΤΕ έχει καταλήξει εξαγωγέας της εγχώριας διαπλοκής και οι επενδύσεις του σε γειτονικές χώρες κατέληξαν σε μεγάλες απώλειες για τον οργανισμό και τους μικροεπενδυτές του αλλά συγχρόνως σε μεγάλα κέρδη του εθνικού και σχεδόν αποκλειστικά προνομιούχου προμηθευτή του ΟΤΕ.