Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 12:33

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γ. Στουρνάρα - τρόικας

Στη σκιά της αντιπαράθεσης -εντός και εκτός Ελλάδας- για τη διαχείριση της κρίσης με το α' μνημόνιο, αλλά και με κρίσιμα ζητήματα ανοικτά συναντήθηκαν νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η τρόικα, που επέστρεψε στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Στη σκιά της αντιπαράθεσης -εντός και εκτός Ελλάδας- για τη διαχείριση της κρίσης με το α' μνημόνιο, αλλά και με κρίσιμα ζητήματα ανοικτά συναντήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η τρόικα, που επέστρεψε στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.  

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν σήμερα με διευρυμένη ατζέντα στην οποία περιλαμβάνονται το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων (μαζί και οι πλειστηριασμοί), η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων αλλά και η επόμενη μέρα σε εργασιακό και ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως διαπραγματευτικό «ορόσημο» την έγκριση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% παρά το γεγονός ότι για το θέμα Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν δηλώσει σαφώς την αντίθεσή τους.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ με την παραδοχή λαθών έχει στα χέρια της ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο.

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει η χώρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Στο «στρατόπεδο» των δανειστών επήλθε ρήξη, με την Ε.Ε. να αντιπαρέρχεται των ισχυρισμών του ΔΝΤ και να ακολουθούν εκατέρωθεν δηλώσεις.

Η συμπληρωματική ατζέντα

Στη συμπληρωματική ατζέντα που έχει ορίσει η τρόικα περιλαμβάνονται μια σειρά θεμάτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο της αναθεώρησης του μνημονίου που αναμένεται περί τα τέλη του χρόνου. Ανάμεσά τους δεν βρίσκονται «νέα» μέτρα αλλά επώδυνα πρόσθετα μέτρα που θα συμπληρώνουν παρεμβάσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα:

1. Το ξεκαθάρισμα της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για όλες τις κατηγορίες που τίθεται από το ΔΝΤ. Στην έκθεσή του χαρακτηρίζει τα - διαρκώς αυξανόμενα - μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως «βάρος» για τις εμπορικές τράπεζες και τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Ως λύση προτείνει για τα ενυπόθηκα δάνεια των νοικοκυριών το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών και παράλληλα θεσμικό πλαίσιο για την εκκαθάριση των καταναλωτικών δανείων αλλά και των «κόκκινων» οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου εκτός από τη ρύθμιση των ενήμερων ενυπόθηκων δανείων να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για την εκκαθάριση του συνόλου των επισφαλειών των τραπεζών.

2. Οι περικοπές των φορολογικών κινήτρων για δημόσιες επενδύσεις. Το Ταμείο έχει ζητήσει και η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το ξεκαθάρισμα των παλιών φορολογικών κινήτρων που έχουν δοθεί σε επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου και δεν έχουν ακόμη αναλωθεί από τις επιχειρήσεις. Στο θέμα αυτό ζητούν οι απαλλαγές να περικοπούν ώστε να είναι σύμφωνες με τις υποχρεώσεις του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου. Παράλληλα ζητεί τον περιορισμό των φορολογικών κινήτρων που ισχύουν για τον τρέχοντα αναπτυξιακό νόμο.

3. Η άμεση νομοθεσία για το νέο τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού το οποίο έχει μείνει μόνο στο επίπεδο του σχεδιασμού. Στην έκθεσή της η Επιτροπή παραδέχεται ότι οι όποιες περαιτέρω αλλαγές στον καθορισμό του κατώτερου μισθού θα ισχύσουν μετά το 2016. Ωστόσο τονίζει ότι θα πρέπει να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για περαιτέρω απελευθέρωση του κατώτερου μισθού αλλά και των συμβάσεων εργασίας των επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους.

4. Η συνέχιση της ολοκλήρωσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι άλλη μια απαίτηση της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει την εκπόνηση μιας νέας αναλογιστικής μελέτης για το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Επίσης πριν το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το σύστημα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις το οποίο, όπως σημειώνεται, έχει μείνει ημιτελές.

5. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι άλλο ένα θέμα στην ατζέντα της Ε.Ε. Απώτερος στόχος είναι η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Σε πρότερο στάδιο η τρόικα πιέζει για άμεση απελευθέρωση των φυσικών πόρων και ειδικά της αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες.

6. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι ένα κοινό αίτημα από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Στόχος είναι να επιτευχθούν οι ενδιάμεσοι στόχοι των εσόδων οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Στις συστάσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και της Ε.Ε. αναφέρεται η ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών για το ξεκαθάρισμα της περιουσίας αλλά και των διαδικασιών μετά την ολοκλήρωση κάθε διαγωνισμού από τα θεσμικά όργανα συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής ανταγωνισμού της Ε.Ε.

7. Η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (π.χ. βιταμίνες συμπληρώματα διατροφής) εκτός φαρμακείων είναι άλλο ένα θέμα και των δύο οργανισμών με στόχο τη συμπίεση του φαρμακευτικού κόστους. Η αρχή έγινε με το βρεφικό γάλα και θα πρέπει να συνεχιστεί με μια σειρά προϊόντα τα οποία πωλούνται σήμερα μόνο σε φαρμακεία.