Προς το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο εξασθενημένης οικονομικής ανάπτυξης πιθανόν να οδεύει η Κίνα, καθώς μια σειρά από νέα στατιστικά στοιχεία έδειξαν μειωμένη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Προς το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο εξασθενημένης οικονομικής ανάπτυξης πιθανόν να οδεύει η Κίνα, καθώς μια σειρά από νέα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδειξαν μειωμένη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Στην άποψη αυτή συνηγορούν τα στοιχεία για τις εξαγωγές Μαΐου που παρουσίασαν τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης σε διάρκεια ενός έτους, την αύξηση των τραπεζικών δανείων και των επενδύσεων που ήταν κατώτερη των προσδοκιών, καθώς και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις πωλήσεις λιανικής που παρουσίασαν τον ίδιο ρυθμό αύξησης με αυτόν του προηγούμενου μηνός.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη - παραδοσιακά η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης - χάνει σταδιακά ταχύτητα, μετά τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης που παρουσίασε κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.
Ο ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ, 7,7% σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο δεν ήταν εντυπωσιακός με βάση τα δεδομένα της Κίνας και το δεύτερο τρίμηνο δεν αναμένεται να είναι πολύ καλύτερο.
Οι κινεζικές εξαγωγές γνώρισαν τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης σε διάρκεια ενός έτους τον Μάιο, της τάξης του 1%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν απρόσμενα κατά 0,3% έναντι προβλέψεων για αύξηση 6%.
Παρόλα αυτά το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 20,4 δισ. δολάρια ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς για 19,3 δισ. δολάρια.
Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, τον κορυφαίο εξαγωγικό προορισμό της Κίνας, μειώθηκαν 1,6%, παρουσιάζοντας πτώση για τρίτο συναπτό μήνα, ενώ οι εξαγωγές προς την Ε.Ε., τη δεύτερη πιο σημαντική αγορά, υποχώρησαν 9,7%, επίσης για τρίτο διαδοχικό μήνα. Μοναδικό «φωτεινό» σημείο είναι το γεγονός ότι οι κινεζικές εισαγωγές βασικών εμπορευμάτων αυξήθηκαν τον Μάιο συγκριτικά με τον Απρίλιο.