Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά την έναρξη της επίθεσης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Hyundai Motor Co. οδηγούσαν στην άνοδο, καθώς έντονη αισιοδοξία επικράτησε, ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της ζήτησης.

«Ο κόσμος προβλέπει ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι σύντομος και ήσυχος και αποφασιστικός», ανέφερε ο Christian Dangerfield, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε μετοχές με την ΑIB Govett στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας : «Εκτιμώ ότι θα ευνοηθεί ο τομέας των εξαγωγών».

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 2%, φθάνοντας στις 8.207,97 μονάδες, στη 1:04' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Συνολικά κέρδισε ποσοστό 4,5% μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ημερών από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους έδωσε τελεσίγραφο στον Χουσεΐν να εξοριστεί.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε κατά 2,9%, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co. Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times κέρδιζε ποσοστό 1,7%. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ.

Κάθε δείκτης στην περιοχή σημείωνε κέρδη, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία και την Κίνα, που σημείωναν μικρή διαφοροποίηση.