Απαράδεκτα χαρακτηρίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ τα μέτρα για τους ενήμερους δανειολήπτες.
Απαράδεκτα χαρακτηρίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ τα μέτρα για τους ενήμερους δανειολήπτες, επαναλαμβάνοντας ότι «απειροελάχιστο ποσοστό οφειλετών» θα υπαχθεί στις σχετικές ρυθμίσεις.
Συμμετέχοντας στην ακρόαση των φορέων από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το επίμαχο νομοσχέδιο, η ΕΚΠΟΙΖΩ επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των δανειοληπτών μένει εκτός των ρυθμίσεων, ζητώντας παράλληλα βελτιώσεις του προγράμματος.
Συγκεκριμένα πρότεινε:
1. Να υπαχθούν και τα καταγγελμένα δάνεια καθώς και τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης
2. Να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και οι μικροεπιχειρηματίες
3. To προνομιακό επιτόκιο να ισχύει για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες και για τους ανέργους η άτοκη περίοδος χάριτος να επεκταθεί σε όλη την τετραετία
4. Τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών να μειωθούν στο νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο (σήμερα 6,5%)
5. Επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών για όλα τα νοικοκυριά για 3 έτη.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές με το ν. 3869/2010, η ΕΚΠΟΙΖΑ αν και αναγνωρίζει ότι «σε γενικές γραμμές οι τροποποιήσεις βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση» κατέθεσε υπόμνημα με 12 σημεία που χρήζουν αλλαγής και περαιτέρω επεξεργασίας. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:
1) Η συμπερίληψη των μικροεπιχειρηματιών στις διατάξεις του νόμου
2) Η διατήρηση και ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως υποχρεωτικού
3) Η απαλοιφή των κατώτατων ορίων ποσών που ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει μέχρι την εκδίκαση της αίτησης
4) Η πρόβλεψη για το ακατάσχετο καταθετικών λογαριασμών μέχρι κάποιο ποσό (2.000 ευρώ)
5) Η αύξηση, στην ουσία, στα έτη της περιόδου ρύθμισης που σήμερα είναι 4 έτη
6) Αρκετές νομοτεχνικές ατέλειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσχερέστερη εφαρμογή του νόμου.
Στο μεταξύ, η ΕΚΠΟΙΖΩ κλήθηκε από την τρόικα σε συνάντηση σχετικά με τη διαδικασία εξωδικαστικού διακανονισμού και παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και την αναζήτηση πρακτικών λύσεων για την υπερχρέωση των νοικοκυριών.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ εξέθεσε την κατάσταση της υπερχρέωσης στη χώρα μας, την εμπειρία της από την διαχείριση του προβλήματος, την εμπειρία της από τις ευρωπαϊκές χώρες σε αυτό το θέμα, απάντησε σε ερωτήσεις που τις τέθηκαν και τέλος κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις.