Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 19:19

Στη σκιά του πολέμου οι ευρωπαϊκές αγορές

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης, της πρώτης μετά την εκδήλωση της αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ.

Οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα διστακτικοί να προβούν σε σημαντικές τοποθετήσεις, προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο στο πεδίο της μάχης, ενώ ανησυχίες προκάλεσε η επισήμανση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ότι ο «πόλεμος μπορεί να είναι πιο δύσκολος απ΄ ό,τι προβλέπουν ορισμένοι». Ανάλογη άποψη διατύπωσε και ο βρετανός υπουργός Αμυνας προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος δεν θα είναι σύντομος.

«Ο πόλεμος κατά του Ιράκ δεν θα είναι εύκολος», δήλωσε και ο αρχηγός του μεικτού γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς.

«Δεν βλέπω το λόγο να προχωρήσει κανείς σε αγορές, πριν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις γύρω από την έκβαση του πολέμου», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters γερμανός διαχειριστής κεφαλαίων.

Ανησυχίες προκάλεσε επίσης η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου ότι το Ιράκ πυρπόλησε δύο πετρελαιοπηγές στη Βασόρα, γεγονός που πυροδότησε αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Mαΐου ενισχύεται κατά 35 σεντς και έχει φθάσει τα 27,10 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι κατά τις πρωινές συναλλαγές πάντως οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/20/323905.htm .

Αρνητικό αντίκτυπο είχαν επίσης τα αποθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης των βασικών οικονομικών δεικτών του ινστιτούτου Conference Board σημείωσε το Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας παρέμειναν πάνω από το επίπεδο των 400.000 για πέμπτη κατά σειρά εβδομάδα.

Τα παραπάνω στοιχεία εντείνουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής –και κατά προέκταση της παγκόσμιας- οικονομίας, σε περίπτωση που οι πολεμικές επιχειρήσεις διαρκέσουν περισσότερο απ΄ ό,τι αναμενόταν.

«Μια σύγκρουση διάρκειας άνω των τριών μηνών, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και πολιτική σταθερότητα», εκτιμά το ''Economist Intelligence Unit'' (EIU), ερευνητικό κέντρο της επιθεώρησης Economist.

«Μια πολύμηνη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε οργισμένες διαδηλώσεις στις αραβικές-μουσουλμανικές χώρες, καθώς και στην αποσταθεροποίηση των χωρών του Κόλπου''. Ωστόσο, «υπολογίζουμε ότι ο πόλεμος θα είναι σύντομος και οι κίνδυνοι προς το παρόν περιορισμένοι».

«Περιμένουμε μια πολεμική εκστρατεία τριών-τεσσάρων εβδομάδων, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και έναν πόλεμο δέκα ημερών», συνεχίζει η έρευνα του EIU.

Μεταξύ των αποσταθεροποιητικών παραγόντων για την παγκόσμια οικονομία, το EIU αναφέρει τη «νευρικότητα εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων της τρομοκρατίας, τις υψηλές τιμές πετρελαίου και τις διαφωνίες που εμφανίστηκαν στη δυτική συμμαχία».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσε πάντως να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να βασίζονται στην παροχή επαρκούς ρευστότητας ακόμη και υπό εξαιρετικές περιστάσεις, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δ.σ. της ΕΚΤ http://www.presspoint.gr/release.asp?id=24213 .

Προς το τέλος των συναλλαγών οι απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού περιορίστηκαν μετά από φήμες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη. Θετικό αντίκτυπο είχε επίσης η δήλωση του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι ο «Σαντάμ μετράει μέρες».

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.765,7 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,01% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.794,83 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,51%. Στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,58%, στις 2.573,79 μονάδες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ