Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2003 00:01

Αντιφατικά συναισθήματα

ΦΟΒΟΙ πως ο πόλεμος που άρχισε χθες θα διαρκέσει περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, αν και φήμες πως χτυπήθηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν βοήθησαν στο να μετριασθούν οι απώλειες στις αγορές.

H Wall Street ανέκαμψε από τις αρχικές ζημίες, καθώς κλιμακώθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ενωρίτερα, ο Dow Joneαs σημείωνε πτώση μεγαλύτερη από 1%, μετά την προειδοποίηση του Μπους ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολος απ΄ ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά.

Εν συνεχεία όμως οι απώλειες περιορίστηκαν, εν μέσω φημολογιών ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ίσως να έχει σκοτωθεί ή πληγωθεί κατά τη διάρκεια των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών.

Βεβαίως, τα ερωτήματα σχετικά με την πορεία της οικονομίας μετά τη λήξη του πολέμου εξακολουθούν να βασανίζουν τους επενδυτές. Οι μετοχές του αμυντικού τομέα σημείωσαν πτώση, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα τεθεί τέρμα στην αύξηση των δαπανών για αμυντικό εξοπλισμό.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε 21,15 μονάδες, ποσοστό 0,26%, φθάνοντας στις 8.286,60 μονάδες. Με άνοδο 5,70 μονάδων, ποσοστό 0,41%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.402,77 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, οι μετοχικές τιμές διέκοψαν την πολυήμερη ανοδική πορεία τους εν μέσω έντονης φημολογίας - απόλυτα δικαιολογημένης σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο - σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ (πυρπόληση πετρελαιοπηγών από τους Ιρακινούς), που τροφοδότησε και η ιδιαίτερα μετριοπαθής δήλωση του προέδρου Μπους για το χαρακτήρα και τη διάρκεια του πολέμου.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έχασαν το 0,6% και 1,5% της αξίας τους, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται - ωστόσο - περίπου 16% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία είχε υποχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν πιο κερδισμένα αφού αντέδρασαν πρώτα στην έναρξη του πολέμου, με την αγορά του Τόκιο να ενισχύεται κατά 1,79% κλείνοντας κοντά στις 8.200 μονάδες.

Πού επενδύουμε;

Η ιστορία αποτελεί καλό οδηγό για τοποθετήσεις σε μετοχές σε περιόδους πολέμου. Μας λέει λοιπόν να αγοράσουμε μετοχές τεχνολογίας, καταναλωτικών αγαθών και ακινήτων. Και οι τρεις τομείς παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις μετά τον Πόλεμο του Περσικού το 1991, σε αντίθεση με τις μετοχές ασφαλειών, κοινής ωφέλειας και αυτοκινήτων που υπέφεραν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ