Η Λετονία είναι η 18η χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη, καθώς πληροί τα κριτήρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Λετονία είναι η 18η χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη, καθώς πληροί τα κριτήρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στα κριτήρια περιλαμβάνεται ο χαμηλός πληθωρισμός και τα χαμηλά μακροχρόνια επιτόκια, η σταθερή ισοτιμία και τα χαμηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και ελλειμμάτων.
Η κεντρική τράπεζα, ωστόσο, επισήμανε τους κινδύνους που ενέχουν τα υψηλά επίπεδα ξένων καταθέσεων στις λετονικές τράπεζες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αποσυρθούν μαζικά σε περίπτωση κρίσης.
«Η εξάρτηση σημαντικού μέρους του τραπεζικού κλάδου από τις ξένες καταθέσεις ως πηγή χρηματοδότησης δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, παρουσιάζει αύξηση και εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Στα τέλη του πρώτου τριμήνου, οι καταθέσεις στις λετονικές τράπεζες που προέρχονταν εκτός της Ε.Ε. ανέρχονταν σε 7 δισ. ευρώ περίπου και αντιστοιχούσαν στο 1/3 του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Παρότι δεν είναι γνωστή η ακριβής προέλευση των καταθέσεων, εκτιμάται ότι οι περισσότερες προέρχονται από τη Ρωσία με την οποία η χώρα διατηρεί στενούς δεσμούς.
«Πράσινο φως» και από την Κομισιόν
Το πράσινο φως για την ένταξη της Λετονίας δίνει και η Κομισιόν με σημερινή της ανακοίνωση. Μετά από αξιολόγηση των οικονομικών μεγεθών της χώρας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Λετονία επέτυχε σε μεγάλο βαθμό βιώσιμη οικονομική σύγκληση με την ευρωζώνη» και ως εκ τούτου, προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την ένταξη της χώρας στο ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2014.
Ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν τόνισε ότι η βούληση της Λετονίας να ενταχθεί στην ευρωζώνη αποτελεί «ένδειξη εμπιστοσύνης στο ενιαίο νόμισμα και τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι όσοι προέβλεπαν τη διάλυση της Ευρωζώνης έκαναν λάθος».
Κατά την παρουσίαση της Κομισιόν, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι «η εμπειρία της Λετονίας αποδεικνύει ότι μία χώρα μπορεί με επιτυχία να προσπεράσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, όσο σοβαρές και αν είναι αυτές, και να εξέλθει πιο δυνατή. Μετά τη βαθιά ύφεση της διετίας 2008-2009, η Λετονία έλαβε αποφασιστική πολιτική δράση, με τη στήριξη του οικονομικού προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η Λετονία βελτίωσε την ελαστικότητα και την προσαρμοστικότητα της οικονομίας της για βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Αποζημιώθηκε γι' αυτό: προβλέπεται πως η Λετονία θα έχει φέτος τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ».
Η Λετονία κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 8,1% του ΑΕΠ το 2010 στο 1,2% του ΑΕΠ το 2012. Το δημόσιο χρέος της το 2012 έφτανε το 40,7% του ΑΕΠ της.