Ρητή διάταξη για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών έως το τέλος του 2014 ή το τέλος του 2015, στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες, θα ζητήσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Κατάργηση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών ζήτησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Ρητή διάταξη για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών έως το τέλος του 2014 ή το τέλος του 2015, στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες, θα ζητήσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Κατάργηση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών ζήτησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, διαψεύδοντας πως υπάρχει από πλευράς της πίεση για άρση της αναστολής πλειστηριασμών..
Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τις θέσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο γενικός γραμματέας της, Χρήστος Γκόρτσος, εκτίμησε ότι ο αριθμός των αιτήσεων που θα υποβληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα είναι μεγάλος.
Ζήτησε, επίσης, να καταργηθεί η «πρόχειρη διαδικασία» των προσωρινών διαταγών που απαγορεύει τα αναγκαστικά μέτρα σε βάρος των δανειοληπτών, διότι όπως είπε, μια προσωρινή διαταγή μπορεί να προκαταλάβει την τελική δικαστική απόφαση. Η αναφορά του αυτή προκάλεσε σχόλια από σειρά βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από την ΕΕΤ, υπάρχουν ειρηνοδικεία που ορίζουν δικάσιμη το 2022 ή το 2023 όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Νέα Ιωνία.
Άλλη πρόταση της ΕΕΤ ήταν να αυξηθεί το ποσοστό του 10% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο ως ελάχιστη μηνιαία δόση.
Συγκεκριμένα ο κ. Γκόρτσος μίλησε για «κατάχρηση στην προσφυγή στο νόμο Κατσέλη», γι’ αυτό, είπε, και «πολλές προσφυγές απορρίπτονται». «Γνωρίζοντας κανείς ότι θα πάρει δικάσιμο το 2018 ή το 2022 θα εκδικαστεί η υπόθεση έχει κάθε κίνητρο να θέλει να υπαχθεί στο νόμο. Γι’ αυτό το 10% της συνολικής οφειλής που υποχρεώνεται να πληρώσει αποτρέπει την καταχρηστική χρήση. Εγώ θα ήθελα 20% - 25%», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Καμία πίεση για το θέμα των πλειστηριασμών»
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής, δύο μέλη της, ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ και η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσαν σε συνέντευξή τους στον ΑΝΤ1, ότι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο συζητούμενο νομοσχέδιο ρητή διάταξη για το πάγωμα των πλειστηριασμών α' κατοικίας έως το τέλος του 2014 ή το τέλος του 2015.
Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα, ο κ. Γκόρτσος διαβεβαίωσε πως από πλευράς ΕΕΤ δεν υπάρχει καμία πίεση προς την κυβέρνηση για άρση της αναστολής πλειστηριασμών .
«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε και ξαναέκλεισε το θέμα των πλειστηριασμών δεν βλέπω τον λόγο να το ξανανοίξω εγώ ... Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πίεση της Ένωσης προς την κυβέρνηση για το θέμα», υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «οι τράπεζες δεν θα ήθελαν να μαζέψουν ακίνητα όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα». Σημείωσε επίσης ότι ακόμα και «στις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί ο αριθμός είναι πολύ μικρός».
Στοιχεία για στεγαστικά - ρυθμίσεις
Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ έδωσε εξάλλου στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των στεγαστικών δανείων. Όπως είπε, τον Ιούνιο του 2012 ήταν σχεδόν 1,5 εκατ. και στο σύνολο των 1,5 εκατ. οι καθυστερήσεις είναι της τάξης του 20% και τα ενήμερα είναι 80%. «Άρα», σημείωσε, ο νόμος περιλαμβάνει πολλούς δανειολήπτες».
Με βάση επίσης, τα στοιχεία του Ιουνίου του 2012, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων αξίας 12,38 δις ευρώ που αφορούν 222.384 δάνεια. Ο ρυθμός της αύξησης των ρυθμίσεων από το 2011 (άνοιξη) ως το 2012 (Ιούνιος) είναι της τάξης του 24% και όπως εκτίμησε, θα είναι ακόμη μεγαλύτερος φέτος.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ενήμερα δάνεια συνεχίζεται με την ακρόαση φορεών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (ΤτΕ, ΕΕΤ, ΙΝΚΑ, ΓΣΕΕ, Εκτελεστική Γραμματεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Συνήγορο του Καταναλωτή, ΕΚΠΟΙΖΩ, Πανελλήνια Ομοσπονδία του ΙΚΑ, ΔΣΑ).
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα παραστεί και θα στείλει υπόμνημα.