Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με την Ελλάδα, με την οποία το Ελσίνκι είχε εξασφαλίσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείων στην Αθήνα.
Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν υπεραμύνθηκε σήμερα της συμφωνίας με την Ελλάδα, με την οποία το Ελσίνκι είχε εξασφαλίσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείων στην Αθήνα.
«Το βασικό σημείο είναι ότι λάβαμε 924 εκατ. ευρώ από τέσσερις ελληνικές τράπεζες και οι εγγυήσεις αυτές βρίσκονται σε ένα χωριστό λογαριασμό, για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της για κάποιο λόγο», δήλωσε η Ουρπιλάινεν σε συνέντευξή της στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο YLE.
«Βρίσκω ιδιαίτερα δυσάρεστο το ότι στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται τώρα αμφισβητούνται τα κίνητρα και ο επαγγελματισμός των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών», πρόσθεσε.
Οι φινλανδοί ψηφοφόροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι η κυβέρνησή τους βοήθησε χώρες που αντιμετώπισαν κρίσεις χρέους. Θεωρούν ότι έτσι τις επιβράβευσαν για τις σπατάλες τους.
Ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών Τίμο Σόινι πλήρωσε μια ολοσέλιδη πρωτοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας Helsingin Sanomat την Κυριακή, για να δημοσιεύσει μια ανοικτή επιστολή στην οποία υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα λίγο μπορεί να προστατεύσει την Φινλανδία σε περίπτωση πτώχευσης.
Εμφανιζόμενος στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή με την Ουρπιλάινεν, ο Σόινι επέκρινε το υπουργείο διότι βασίστηκε υπερβολικά σε νομικούς συμβούλους για την κατάρτιση της συμφωνίας ανάμεσα στο Ελσίνκι και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.
Η συμφωνία, που αναλύεται σε 12 έγγραφα τα οποία έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει πως εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι ζημίες της Φινλανδίας.
Οι εγγυήσεις ύψους 924 εκατ. ευρώ είναι τοποθετημένες σε ένα λογαριασμό στο Λονδίνο κι έχουν επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα κρατών-μελών της ευρωζώνης που έχουν κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters