Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 προβλέπει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 προβλέπει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
«Η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ παραμένει δύσκολη αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια πιθανής σταθεροποίησης και το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό της σταδιακής ανάκαμψης που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», ανέφερε μιλώντας στη Διεθνή Νομισματική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη.
Ο κ. Ντράγκι επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι απειλές της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων συνέβαλαν στο να καθησυχαστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες «το σύνολο των οικονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών, των τραπεζών και των νοικοκυριών, επωφελούνταν». «Παρόλα αυτά, παραμένουν αρκετά τρωτά σημεία», σημείωσε.
Η σχετική ηρεμία στις αγορές έχει δώσει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερο περιθώριο για προσαρμογή και την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε πολλές χώρες θα δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να επιτύχουν τους στόχους του ελλείμματός τους.
Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην παρεκκλίνουν από τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες. «Προκειμένου να εμπνέουν την εμπιστοσύνη, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να εμμείνουν στη μεταρρυθμιστική τους ατζέντα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα λίγα θα είναι τα οφέλη από μια χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής σήμερα εάν κάτι τέτοιο δημιουργήσει προσδοκίες στις αγορές και καταστήσει αναγκαία την επιπλέον ενίσχυση αύριο».
Μακροπρόθεσμα, ανέφερε ότι έπρεπε να διασφαλιστεί πως η προσαρμογή βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας. «Μόνο μέσω της επιδίωξης αυτών των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομικών της Ευρωζώνης στην παγκόσμια αγορά να αποκατασταθεί».
Ο κ. Ντράγκι δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντική, ειδικά στην παρούσα κατάσταση, η ανάγκη των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων για μεταρρυθμίσεις να μην προέρχονται τόσο από την αγορά ομολόγων, όσο από τις δραματικές συνθήκες στην αγορά εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Μάιο σε επίπεδα ρεκόρ και ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να κάνει και πάλι το ίδιο εφόσον καταστεί απαραίτητο, παρόλο που αυτό το μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,4% εκατό σε σχέση με το 1,2% τον Απρίλιο. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά κάτω από τον στόχο του 2% της τράπεζας, ενώ η ανεργία έφτασε τον Απρίλιο στο 12,2%, τροφοδοτώντας περαιτέρω προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικής που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει σταδιακά. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει και πάλι την επόμενη Πέμπτη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters