Το μείζον πρόβλημα της Ευρώπης είναι η εξασθενημένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «L’ Echo» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μείζον πρόβλημα της Ευρώπης είναι η εξασθενημένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της επισημαίνει σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «L’ Echo» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Στην συνέντευξη, ο κ. Ρόμπεϊ αναφέρεται εκτενώς στην κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζει τα τρία τελευταία χρόνια η ευρωζώνη, στις προοπτικές που υπάρχουν σήμερα, στο ρόλο που έχει ο ίδιος διαδραματίσει ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία.
Ερωτηθείς για το ποια είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη χάνει μεγάλα μερίδια στις αγορές από τις γειτονικές της περιοχές, γι’ αυτό και απαιτούνται βαθιές λύσεις.
Σε ερώτηση σχετικά με την ύφεση η οποία μαστίζει την Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΕΕ παραδέχεται ότι εκείνο το οποίο έχει αγγίξει περισσότερο τους λαούς είναι η οικονομική και κοινωνική κρίση που ακολούθησε την κρίση χρέους.
Σε ό,τι αφορά στη συνταγή η οποία θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ξεφύγει από την συγκεκριμένη κατάσταση, ο κ. Ρόμπεϊ κάνει λόγο για τρεις άξονες: Πρώτον, τη συνέχιση της μείωσης των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών, δεύτερον, τις μακροπρόθεσμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τρίτον τη λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης.
«Οι Ισπανοί και οι Έλληνες πληρώνουν σήμερα πολύ ακριβά την άσχημη διαχείριση του παρελθόντος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο βέλγος ύπατος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος δηλώνει ότι δεν νιώθει καθόλου αποκομμένος από τους απλούς πολίτες.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων γιατί η Ευρώπη δεν ενέργησε όταν έπρεπε αναφορικά με το τραπεζικό καθεστώς στην Κύπρο, την εικονική ανάπτυξη στην Ισπανία και την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα και κάθε φορά έκλεινε τα μάτια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει ότι υπήρχαν πράγματι χώρες, όπου τα οικονομικά προβλήματα σιγόβραζαν κάτω από την επιφάνεια, κάτι το οποίο ήταν γνωστό στην ΕΕ, ωστόσο δεν προκαλούσε αντίδραση, καθώς η οικονομική πραγματικότητα έβαινε θετικά.
Τέλος, μιλώντας για το κυπριακό πρόβλημα, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ το χαρακτηρίζει αποτέλεσμα της ελληνικής κρίσης και της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα.
Πηγή: ΑΜΠΕ