Στο ιστορικό υψηλό 12,2% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, καταγράφοντας άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 95.000 και ανήλθε στα 19,4 εκατομμύρια.
Στο ιστορικό υψηλό 12,2% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, καταγράφοντας άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 95.000 και ανήλθε στα 19,4 εκατομμύρια.
Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση παραμένει η χώρα μας, με το ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο να υποχωρεί οριακά στο 27%, από 27,2% που ήταν τον Ιανουάριο. Στους νέους, το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 62,5%, έναντι 59,3% τον πρώτο μήνα του έτους.
Ιδιαίτερα σφοδρό πλήγμα από την κρίση έχει δεχθεί και η απασχόληση στην Ισπανία, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 26,8% τον Απρίλιο και την ανεργία των νέων να φτάνει το 56,4%.
Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (4,9%) παρατηρείται στην Αυστρία και την ακολουθεί η Γερμανία με 5,4%. Η ανεργία των νέων φθάνει το 8% στην Αυστρία και το 7,5% στη Γερμανία.
Για το σύνολο της Ευρωζώνης, η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 24,4% τον Απρίλιο, με τον συνολικό αριθμό των νέων ανέργων να διαμορφώνεται στα 3,6 εκατομμύρια.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 11% τον Απρίλιο με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται κατά 104.000 στα 26,6 εκατομμύρια.
Στη Γαλλία, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε σε ιστορικό ρεκόρ τον Απρίλιο, ενώ στην Ιταλία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών, με το 40% των νέων να βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.
Στο μεταξύ, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρώς τον Μάιο στο 1,4%, από 1,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Η αύξηση μπορεί να καθησυχάζει τις ανησυχίες για αποπληθωρισμό, αλλά η άνοδος της ανεργίας αποτελεί απειλή για τον κοινωνικό ιστό της ευρωζώνης, με σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων στην Ελλάδα να αδυνατούν να βρουν εργασία και τη νότια Ευρώπη αντιμέτωπη με μια «χαμένη γενιά», παρατηρεί το Reuters.
«Δεν αναμένουμε ισχυρή ανάκαμψη της ευρωζώνης», σχολίασε στο Reuters ο Νικ Μάθιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura International στο Λονδίνο. «Ασκούνται πιέσεις στην ΕΚΤ να λάβει περαιτέρω συμβατικά αλλά και μη συμβατικά μέτρα», πρόσθεσε.